New Yorkin Dow Jones -indeksi luisui lähes kahdeksan prosenttia ja yli 2000 pistettä – surkein kauppapäivä yli vuosikymmeneen

Kurssit romahtivat pörsseissä ympäri maailman – laskun taustalla koronavirus ja öljymarkkinoilla puhjennut hintasota 2:07
Helsingissä kurssit laskivat 7,3 prosenttia perjantaista ja New Yorkissa kaupankäynti jouduttiin keskeyttämään joksikin aikaa kurssisyöksyn pysäyttämiseksi.

New Yorkissa pörssiviikon ensimmäinen päivä päättyi siihen, mistä se alkoikin, rajuun pudotukseen. Kaikki keskeiset indeksit painuivat pörssien sulkiessa yli seitsemän prosenttia öljyn hinnan laskun ja koronaviruksen talousvaikutuksien pelossa.

Dow Jones -indeksi päätyi kauppapäivän jälkeen 7,8 prosenttia ja yli 2  000 pistettä heikommalle tasolle kuin se oli viime perjantaina. Yhden päivän laskuna tämä oli suurin sitten finanssikriisin aikojen, joulukuun 2008.

New Yorkin pörssissä osakekauppa keskeytettiin pian kaupankäynnin avauksen jälkeen 15 minuutiksi, koska S&P 500 -indeksi painui seitsemän prosenttia. Se ei kuitenkaan estänyt luisua, sillä Nasdaq Composite ja S&P 500 päätyivät kumpikin yli seitsemän prosenttia pakkaselle.

Kauppapäivä oli synkkä maailmanlaajuisesti. Aasian markkinoilta alkanut raju pörssilasku siirtyi Eurooppaan, ja Helsingissä yleisindeksi oli päivän päätteeksi reilun seitsemän prosentin syöksyssä. Koko vaihtokärki oli miinuksella, ja esimerkiksi Nokialla laskua tuli 6,6 prosenttia ja Nesteellä 12,2 prosenttia.

Lontoon pörssi päätyi yli seitsemän prosentin laskuun, Pariisissa pörssi teki päivän aikana jyrkimmän pudotuksen sitten vuoden 2008 finanssikriisin, Frankfurtissa lyötiin päiväennätys vuodelta 2001. Koronaviruksen keskiössä Milanossa laskua oli yli 11 prosenttia.

Öljyn hintaheilahtelut toivat tuulahduksen 90-luvulta

Öljyn viitelaatu WTI:n hinta oli enimmillään 30 prosentin alamäessä, mutta oikeni päivän edetessä noin 20 prosentin laskuun. Tynnyrin hinta jäi vajaaseen 32 dollariin. Viitelaatu Brentin tynnyrihinta oli 35 dollarin luokkaa ja 20 prosentin laskussa. Näin rajuja öljyn hinnanlaskuja on nähty viimeksi vuoden 1991 Persianlahden sodan aikaan.

Öljy-yhtiöiden kurssit laskettelivat ympäri maailman.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA ennustaa, että öljyn kysyntä vähenee tänä vuonna koronaviruksen leviämisen vuoksi. Tauti vähentää matkustamista ja taloudellista toimeliaisuutta muutenkin, järjestö arvioi. Kysynnän lasku olisi ensimmäinen yli kymmeneen vuoteen.

Lue myös:

    Uusimmat