New York Times: Saudi-Arabia palkannut lapsisotilaita Jemenin sotaan köyhästä Darfurista

YK varoittaa valtavasta nälänhädästä sotimisen repimässä Jemenissä 1:43
YK varoittaa nälänhädästä sodan repimässä Jemenissä

The New York Times -lehti kirjoittaa, että Saudi-Arabia on palkannut sotilaita Jemenin taisteluiden etulinjaan köyhästä Darfurista.

Lehden mukaan Saudi-Arabia on ulkoistanut sodankäynnin Jemenissä sudanilaisille taistelijoille, joiden joukossa on myös lapsisotilaita. Saudi-Arabia on käyttänyt sodan ulkoistamiseen valtavaa öljyvarallisuuttaan. Saudi-Arabia on kiistänyt lapsisotilaiden käytön ja värväämisen.

– Väitteet, joiden mukaan lapsia olisi mukana sudanilaisissa joukoissa, ovat keksittyjä ja perusteettomia, sanoo koalition tiedottaja Turki al-Malki New York Times -lehden julkaisemassa lausunnossaan. 

Lehden mukaan Saudi-Arabia on palkannut sotilasvoimaa pääosin Darfurin alueelta, joka yrittää edelleen selviytyä lähes kymmenen vuotta kestäneestä väkivaltaisesta konfliktistaan. Köyhän Darfurin perheillä ei ole juurikaan muuta mahdollisuutta kuin lähettää lapsensa sotaan Jemeniin. Siellä heille maksetaan sotimisesta rahaa, jonka he mahdollisesti voivat tuoda takaisin Darfuriin perheilleen, jos koksaan enää palaavat. 

Jemeniin taistelemaan lähetetyt ovat yleensä teini-ikäisiä. Sota-alueella kaatuneiden sudanilaistaistelijoiden tarkka määrä ei ole tiedossa, mutta se on tiettävästi sadoissa. Alueelle on lähetetty kaikkiaan noin 14 000 sudanilaista taistelijaa. 

Sudanilaisten maajoukkojen käyttö on auttanut Saudi-Arabian ja sen tärkeän liittolaisen Arabiemiraattien sodankäyntiä Jemenissä. Näin koalitio on säästynyt omien sotilaidensa kaatumisilta.

YK on kutusunut Jemenin sotaa maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi.

Lue myös:

    Uusimmat