Mainos

New York odottaa arvaamatonta - "tunnelma kuin sunnuntaina"

New Yorkin huomenna saapuva hurrikaani Irene on saanut kaupungin odottavaan tilaan. Suomen New Yorkin pääkonsulaatin ulkoasiainsihteeri Riitta Gerlander sanoo, että tällä hetkellä kaupungissa on harmaa sateinen aamupäivä, ja tunnelma muistuttaa sunnuntaita.

– Tuntuu, että moni on jo lähtenyt, tai sitten linnoittautunut kotiinsa. Ruuhkia ei ainakaan täällä Manhattanilla ole, Gerlander sanoo.

Puolen päivän aikaan kaupungissa aloitettiin julkisen liikenteen alasajo, mutta valtavan verkoston pysäyttämiseen menee tunteja. Ihmiset ovat Gerlanderin mukaan varautuneet myrskyyn hyvin.

– Kaupoissa on vesipullot ja leipä vähissä. Eilen en enää saanut pattereita taskulamppuuni, hän sanoo.

Erityisen vakavasti uhkaavaan vaaraan ovat suhtautuneet kaupungin viranomaiset. Gerlanderin mukaan kaupungilla on suunnitelma tälläisten tilanteiden varalta ja johtajat haluavat mielummin varautua ylireagoiden kuin liian vähän.

– Ja kun talvella oli lumimyrskyt, niin pormestari Mike Bloomberg sai paljon kritiikkiä sen asian hoitamisesta. Että ehkä hänellä on nyt intressiä hoitaa tämä niin kunnialla kotiin, kuin se on mahdollista, Gerlander toteaa.

Gerlander uskoo, että sähkökatkokset ovat kaupungissa hyvin todennäköisiä, mutta kaikki riippuu siitä, miten arvaamaton myrsky etenee.

Tietoa tulee joka tuutista

New Yorkissa on noin 350 suomalaista, jotka ovat ilmoittautuneet edustustoon. Gerlanderin mukaan tähän päälle tulee pidempiaikaisesti kaupungissa asuvia, jotka eivät ole ilmoittautuneet heille, sekä tietysti turistit. Hänen mukaansa suomalaisten yhteydenottoja on eilisen ja tämän päivän aikana tullut muutama kymmenen.

Edustusto on jakanut toimintaohjeita, mutta paras ohje on seurata paikallisten viranomaisten tiedotuksia.

– Media tiedottaa täällä valtavasti, eli tietoa saa paljon radiosta, televisiosta ja paikallisviranomaisten nettisivuilta, Gerlander sanoo.

– Media rummuttaa asiaa jopa niin paljon, että se saattaa vaikuttaa joistain ylireagoinnilta, Gerlander sanoo niistä, jotka eivät välttämättä ota uhkaa tosissaan.

Kaiken kaikkiaan uhka on olemassa, mutta varmuudella ei voi sanoa, kuinka paljon hurrikaani vaikuttaa Yhdysvaltain itärannikkoon. Hurrikaanin liikkeet on vaikeita ennustaa ja Gerlanderin mukaan New Yorkissa on pyritty varautumaan arvaamattomaan niin hyvin kuin vain voi.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.