Mainos

New Orleansista aavekaupunki

Valtava evakuointi- ja avutusoperaatio jatkuu Katrina-hirmumyrskyn tuhoalueilla Yhdysvalloissa.

Amerikkalaisjoukot ovat saaneet tyhjennettyä New Orleansin evakuointikeskukset. Tarkkaan ei tiedetä, kuinka paljon autioituneessa kaupungissa on edelleen asukkaita. Muualla tulvatuhoalueella avustustyö on vasta aluillaan.

New Orleans muistutti tänään evakuoinnin jäljiltä aavekaupunkia, jonne kylmärekat matkaavat hakemaan satoja, mahdollisesti jopa tuhansia ruumiita. Kaupunkiin saapuneet viranomaiset ovat varoittaneet, että hirmumyrsky Katrinan tuhojen laajuus paljastuu vasta kun tulvavedet on saatu johdettua pois New Orleansista ja muilta tuhoalueilta.

Kaupunkiin saapunut sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri Michael Chertoff sanoi, että tulvavesien alta paljastuva näky voi olla kauhea.

- Uskon, että meidän on valmisteltava maata kohtaamaan tuleva. Haluan sanoa ihmisille, että meitä odottavat rankat ajat, hän sanoi Fox-uutiskanavan haastattelussa.

Kuolonuhrien määrästä ei edelleenkään ole tietoa. Arvioissa ja arvailuissa on puhuttu tuhansista kuolleista ja mahdollisesti jopa yli 10 000 menehtyneestä.

Pelastusviranomaisten mukaan New Orleansissa on siirrytty vaiheeseen kaksi, kun lähes kaikki halukkaat on saatu evakuoitua kaupungista. Ensimmäisenä tehtävänä on kerätä kaduilla ja vedessä lojuvat ruumiit kulkutautien estämiseksi, sanoi pelastustöiden johtoon nimitetty kenraali Russel Honore. Tilannetta pahentaa jo useita päiviä kestänyt 30 asteen helle.

Ministeri Chertoff painotti, että New Orleansin asukkaat eivät voi jäädä kaupunkiin raivaustöiden ajaksi. Tästä aiheutuu luonnollisesti monia uudenlaisia ongelmia.

- Olemme käytännössä siirtämässä New Orleansin kaupunkia muualle maahan. Meidän on annettava ihmisille suojaa, meidän on ruokittava heidät, meidän on koulutettava heidän lapsensa, annettava heille väliaikaiset asunnot ja meidän on annettava heille toivoa, hän luetteli.

Viranomaiset kiistelevät vastuusta

Yhdysvaltojen viranomaiset ovat erimielisiä siitä, miksi laittomuudet saivat jatkua päiväkausia tulvan alle jääneessä New Orleansissa.

Kansalliskaartin komentajan mukaan kukaan ei osannut ennustaa sitä, että New Orleansin poliisin vahvuus kutistuisi kolmannekseen tulvan ja sitä seuranneen kaaoksen vuoksi. Kaupungin apulaispoliisikomentaja syytti puolestaan kansalliskaartia hidastelusta ja liittovaltiota hädänalaisen kaupungin jättämisestä oman onnensa nojaan.

- Ensimmäiseen kolmeen päivään emme saaneet mitään apua, apulaispoliisikomentaja W. S. Riley sanoo.

Hänen mukaansa poliisi keskittyi ihmisten pelastamiseen veden saartamista rakennuksista.

- Kansalliskaartin saattue saapui kaupunkiin vasta kahden vuorokauden kuluttua tulvan alkamisesta ja meni ensitöikseen nukkumaan, Riley moitti.

Kansalliskaartin everstiluutnantti Steven Blum torjui syytöksen hidastelusta. Hänen mukaansa kaarti lähti liikkeelle heti, kun se oli saanut kokoon tarpeeksi väkeä voidakseen panna ryöstelyn ja väkivaltaisuudet kuriin.

- Kukaan ei osannut ennustaa siviilipoliisin hajaantumista New Orleansissa, Blum sanoi toimittajille Baton Rougessa.

Rileykin myönsi, että New Orleansin poliisikunta on kutistunut 1700:sta ehkä 800-1000 henkeen, kun osa on jäänyt auttamaan läheisiään tai ei ole päässyt työpaikalle tulvan takia. Osa on myös jättäytynyt pois töistä väkivallan ryöstäydyttyä laajaksi.

Noin 300 poliisia joutui itse saarroksiin kolmeksi päiväksi rakennukseen veden noustua kolmen metrin korkeuteen, Riley kertoi.

Katastrofin lievittämiseksi luvassa lisää rahaa

Ankaran arvostelun kohteeksi joutuneet Yhdysvaltojen viranomaiset ilmoittavat myöntävänsä miltei 90 miljoonaa dollaria hätäapuvaroja hirmumyrsky Katrinan tuhoamille alueille. Yhdysvaltain työministeri Elaine Chao kertoi yöllä Suomen aikaa noin 62 miljoonan dollarin apupaketista. Tällä summalla on tarkoitus luoda 10 000 väliaikaista työpaikkaa kriisin lievittämiseksi.

- Avustuksen turvin voimme maksaa palkkaa tuhansille myrskyn myötä työpaikkansa menettäneille. Heidän tehtävänään on auttaa siivouksessa, jälleenrakennuksessa ja korjaustöissä, Chao sanoi.

Maan terveysministeriö puolestaan ilmoitti avustavansa noin 27 miljoonalla dollarilla pahiten myrskystä kärsineitä osavaltioita, joihin lukeutuvat Lousianan ohella myös Mississippi, Alabama ja Florida. Varat on tarkoitettu muun muassa tuhoalueelle loukkuun jääneiden ihmisten turvaan kuljettamisesta aiheutuvien kulujen kattamiseen.

- Hirmumyrskyn aiheuttaman kärsimyksen lievittäminen vaatii välittömiä toimia kaikilta hallituksen sektoreilta, maan terveysministeri Mike Leavitt sanoi.

Viranomaisten arvioiden mukaan myrskyssä ja sen aiheuttamissa tulvissa on kuollut tuhansia ihmisiä. Kymmenet tuhannet ihmiset ovat yhä loukussa tulvan valtaamissa kaupungeissa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.