Nettipoliisi Marko Forss: En kannata kiusaamisen kriminalisointia!

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok) aikoo tehdä lakialoitteen kiusaamisen kriminalisoinnista. Nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss kokee, että uusien rikosnimikkeiden keksiminen on turhaa – hän haluaisi korostaa asennekasvatusta ja vanhempien vastuuta.

Nettipoliisi Marko "Fobba" Forss ei kannata kiusaamisen kriminalisointia.

– Rikosnimikkeitä on jo nyt paljon. On aivan sama, tapahtuuko pahoinpitely koulun pihalla vai kaupungilla, sillä alle 15-vuotiasta ei voi kuitenkaan asettaa rikosoikeudelliseen vastuuseen, hän toteaa.

Pro gradu -tutkielman aiheesta tehnyt Krista Vierimaa kertoi tänään tiistaina Iltalehdessä, että hänen tutkimuksensa mukaan 73 prosenttia kiusaajista kertoi lopettavansa kiusaamisen, mikäli se olisi rikos.

Forss muistuttaa, että kyse on nimenomaan siitä, että koululaisille kerrotaan asian olevan rikos. Ei se, että keksittäisiin uusi rikosnimike. Hän korostaa kiusaamisen kriminalisoinnin sijaan asenteisiin puuttumista ja tilanteiden onnistunutta sovittelua.

– Usein on tilanne, että uhri seisoo vaikkapa opettajanhuoneen edessä välitunnit tai ei mene kouluun, koska pelkää niin paljon. Aikuiset vähättelevät kokemusta ja sanovat, että koeta nyt vain kestää, kyllä se siitä.

Pakkotyötä rangaistukseksi?

Forssin mukaan tärkeintä on sovittelu.

– On tärkeää, että saadaan uhri ja kiusaaja kohtaamaan toisensa, pyydetään anteeksi ja tilannetta jäädään seuraamaan aikuisten taholta.

Useassa tapauksessa vanhemmat eivät suostu näkemään lapsensa syyllisyyttä, minkä vuoksi ongelma vain jatkuu ja jatkuu.

– Sanotaan, että ei meidän poika mitään kiusaa. Kyllä useassa tapauksessa osoittaisin syyttävällä sormella ennemmin vanhempia kuin lasta, etenkin jos kiusaamista ei millään saada loppumaan. Tällaisissa tilanteissa lisäisin vanhemmille jonkinlaisia oikeudellisia velvollisuuksia lastensa käytöksestä.

Ennen koulut käyttivät rangaistuksena esimerkiksi pakkotyötä, vaikkapa roskien keräämistä tai tiskaamista. Marko Forss on periaatteessa käytännön kannalla: tällainen rangaistus on hänen mukaansa osa sovitteluprosessia.

– Käytännössä töitä, joita alle 15-vuotias saa tehdä on varsin vähän. Mielestäni se on kuitenkin keinona toimiva – muistan esimerkiksi yhden tapauksen, jossa alle 15-vuotias oli rikkonut hääpukuliikkeen ikkunan ja tehnyt tuhoja puvuille. Hän korvasi omalla työllään yritykselle koituneet tuhot.

Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat