Vanha ohje on, että hyviin tapoihin ei kuulu puhua uskonnosta, rahasta tai politiikasta. Vaalisalaisuus on Suomessa määritelty vaalilaissa ja moni myös haluaa sen säilyttää.
Kysyimme MTV3:n nettikysymyksessä, kenelle kaikille kerrot ketä äänestät? Vaihtoehtoja oli kuusi: Puolisolleni, koko perheelleni, sukulaisille, ystävilleni, kaikille edellä mainituille tai osalle heistä ja en kenellekään.
Eniten ääniä sai täydellinen vaalisalaisuus. 41 prosenttia vastaajista kertoi, ettei kerro äänensä saajaa kenellekään.
- En kerro kenellekään. En halua perustella valintaani kenellekään, yksi vastaajista perustelee.
Kenelle kaikille kerrot, ketä äänestit? Puolisolleni 19,2 % Koko perheelleni 7,7 % Sukulaisilleni 1,4 % Ystävilleni 4,5 % Kaikille edellä mainituille tai osalle heistä 26, 2 En kenellekään 41% Ääniä annettiin yhteensä 2400 kappaletta |
- Silloin, kun ensimmäistä kertaa äänestin, isäni sanoi, että äänestäminen on niin henkilökohtaista, ettei ehdokkaan nimeä tarvitse kertoa muille. Sitä ohjetta olen noudattanut nyt yli 40 vuotta, toinen kommentoi.
- Eipä tarvitse selitellä omaa puoluekantaa anopille.
Monille aatteellinen sidonnaisuus näyttääkin olevan hyvin henkilökohtainen asia. Liekö taustalla se, että pelätään, mitä muut ajattelevat?
- Eipähän tule arvosteluja kannastani, eräs vastaajista tiivistää.
Joka neljäs uskoo avoimuuteen
Liberaaleimmat kertovat ehdokkaansa nimen koko lähisuvulleen ja ystävilleen. Kaikille edellä mainituille tai osalle heistä -vaihtoehto sai kyselyssä toiseksi eniten ääniä (26,2 %). Tätä vaihtoehtoa perusteltiin seuraavasti:
- Kyllä minä voin kertoa, mitä mieltä olen suomen politiikasta ja ketä äänestän. En siis häpeä itseäni ja seison sanojeni takana.
- Avoimuus on myös vaikuttamista. Perustelen aina kantani, että kaikille tulee selväksi miksi olen sitä mieltä kuin olen.
- Se ketä äänestän jakaa saman arvomaailman kuin minä. Miksi se pitäisi salata?
- Kenelle tahansa kuka kertoo minulle ketä äänesti. En oikein ymmärrä ihmisiä jotka eivät suostu tätä kertomaan.
(MTV3)