Nettiarpajaiset – suuri mahdollisuus vai pelkkä markkinointikikka?

Julkaistu 25.09.2013 19:53(Päivitetty 25.09.2013 21:55)

Nina Rahkola

nina.rahkola@mtv.fi

Harvoin kuluttajalle tarjotaan niin helppoa ja nopeaa tapaa rikastua kuin netin markkinointiarpajaisissa. Muutama klikkaus, nimi kaavakkeeseen ja osallistut ilmaiseksi satojentuhansien eurojen arvontaan. Paitsi rahaa, markkinointiarpajaisissa voi voittaa myös kilokaupalla kultaa, arvoautoja tai vaikkapa kesämökkejä.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma kysyi, voiko näissä arpajaisissa todella voittaa. Voi, jos osaa arvata oikean numeron 1:n ja 50 000 000:n väliltä. Sellainen on esimerkiksi Per4mance Median järjestämien arpajaisten voiton todennäköisyys.

Per4mance Media järjestää arpajaisia asiakkailleen, kuten esimerkiksi Saunalahdelle, Vattenfallille ja PlusTV:lle. Suurin yksittäinen palkinto on 200 000 euroa. Kilpailuja on käynnissä paraikaa ja palkinnot on määrä arpoa vuoden loppuun mennessä.

– Kysymyksessähän on meidän alihankkijan järjestämät kilpailut, joissa he hoitavat arvontapuolen ja palkinnot, kertoo asiakkuuspäällikkö Turkka Koivu Saunalahdelta.

– Se toimii sillä tavalla, että kun osallistut arvontaan, sinulle arvotaan yksi koodi koodiavaruudesta, joka on ennalta määritelty. Näistä koodeista on valittu etukäteen myös yksi voittokoodi. Ja jos sinulla on se koodi, joka on voittava ja lunastat voiton sääntöjen mukaisesti, silloin voitat. Mutta on myös mahdollista, että kukaan ei saa sitä voittavaa koodia riippuen siitä, että kuinka paljon osallistujia kilpailuun tulee ja lisäksi tietysti se, minkälainen tuuri ihmisillä on, kuvailee puolestaan Per4mance Median Markus Ståhlberg.

Toistaiseksi voittajia ei ole ollut.

Laki ei vaadi voittajaa

Suomessa laki vaatii, että markkinointiarpajaisissa arvonta on suoritettava, mutta voittajaa ei välttämättä pidä löytyä. Ja harvoin sitä löytyykään, voittomahdollisuudet kun ovat usein monta kertaa pienemmät kuin loton pääpotissa.

Kuluttaja-asiamies vei toukokuussa markkinaoikeuteen nenäliinoja ja wc-paperia valmistavan Sca Tissue Finlandin, koska sen järjestämissä arpajaisissa 100 000 euron rahapalkinnon voittomahdollisuus oli 1:2,4 miljardiin. Arvontaan pystyi osallistumaan ostokuitilla, jossa oli vähintään yksi kampanjamyymälästä ostettu kampanjatuote.

Asiasta odotetaan oikeuden ennakkopäätöstä, jonka perusteella markkinointiarpajaisia koskevia säädöksiä voitaisiin tarkentaa.

Todelliset arpajaiset vai markkinointikikka?

Kuluttajaviraston lakimiehen mukaan arpajaiskäytännöt ovat riistäytyneet käsistä parin viime vuoden aikana.

– Sitähän ei itse asiassa tiedä kukaan muu kuin arpajaisten järjestäjä itse, että suoritetaanko tällaisissa arpajaisissa lopulta edes arvontaa. Säännöllisesti eri tahot ovat nostaneet esiin epäilyjä, että järjestetäänkö arvontoja, pohtii lakimies Mika Hakamäki Kuluttajavirastosta.

– Kysymys kuuluukin, onko kyseessä aidot arpajaiset vai markkinointikikka, joilla houkutellaan kuluttajia esimerkiksi ostamaan tuotteita.

Osallistujilla on arvoa

Markkinointiarpajaisissa idea onkin usein jokin muu kuin tarjota kuluttajille voitonriemu ja tukuittain käteistä.

– Ydinajatus on ehkä se, että arpajaiset puree tietyntyyppisiin henkilöihin, joita internetissä tietysti liikkuu tosi paljon ja suomalaisethan on lottokansaa niin tämäntyyppiset asiat vetoaa tiettyihin ihmisiin. Heitä ehkä tällä arpajaisasialla yritämme verkosta tavoittaakin, kertoo Saunalahden asiakkuuspäällikkö Turkka Koivu.

– Me hyödynnämme sitä kautta tulevia liittymätilauksia ja asiakastietoja, jatkaa Koivu.

Arvontoihin osallistuneiden tiedot tallentuvat rekisteriin. Tiedot päätyvät paitsi Saunalahdelle, jonka nimissä arpajaiset pidetään, myös arpajaiset järjestävälle Per4mance Medialle ja heidän yhteistyökumppaneilleen. Tietojen rekisteröimisestä kerrotaan arvontakaavakkeesta löytyvän yleisehdot-linkin lopusta. Kyseessä on siis vaihtokauppa, jossa arvontaan osallistuja jättää nimensä kokeillakseen onneaan rahapalkinnon tavoittelussa.

Kuluttajaviraston lakimiehen mukaan toimintamalli on kyseenalainen.

– Arvonnan edellytyksenä ei saa olla henkilötietojen luovutus. Eikä ainakaan sillä tavalla, että se piilotetaan arvonnan ehtoihin, johonkin loppuun. Uskallan nimittäin väittää, että aika monet kuluttajat, jotka osallistuvat arvontaan, eivät etukäteen tutki arvonnan ehtoja, sanoo lakimies Mika Ihamäki.

Erilaiset henkilörekisterit ovat rahan arvoisia, sillä niitä myydään yrityksille tele- ja suoramarkkinointia varten.

Riskinottaja USA:ssa vakuuttaa hulppeat arpajaisvoitot

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa