Netin salaliittoteoreetikot spekuloivat vuosisatojen yhteydellä: 1720 paiserutto, 1820 kolera, 1920 espanjantauti, 2020 koronavirus?

1:14
Koronavirus on sulkenut jo ainakin 13 kiinalaiskaupunkia – Wuhaniin rakennetaan uusi sairaala ennätysvauhtia

Koronaviruksen leviäminen on saanut myös internetin salaliittoteoreetikot hereille. Nyt kummastellaan sadan vuoden välein puhjenneiden tuhoisien epidemioiden yhteyttä toisiinsa.

Filippiiniläissivusto Philnewsin esimerkki on kieltämättä kylmäävä. Vuodesta 1720 alkaen maapalloa on noin sadan vuoden välein riivannut uusi tuhoisa tauti.

Vuonna 1720 levisi Eurooppaan viimeinen tuhoisa paiserutto. Yksin Ranskan Marseillessa kuoli 100 000 ihmistä.

Vuonna 1820 tuhoa Thaimaassa, Indonesiassa ja Filippiineillä kylvi puolestaan kolera, joka oli saanut alkunsa Intiasta Gangesjoen suistosta muutama vuosi aikaisemmin.  Pelkästään Jaavan saarella Indonesiassa kolera tappoi 100 000 ihmistä.

Suomeen kolera saapui pandemian toisessa aallossa vuonna 1831. Tuhansia kuoli eri pandemioissa 1800-luvun aikana, kunnes parantunut vesiverkosto ja hygienia saivat taudin kuriin.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen sairaalat pullistelivat espanjantaudin uhreja. Vuosina 1918–20 riehunut tauti surmasi jopa 100 miljoonaa ihmistä ja yli 500 miljoonaa sai tartunnan.

Viimeisen sadan vuoden aikana lääketiede on saanut useimmat tuolloin tappavista taudeista kuriin, myös koronaviruksen, vaikka sen uusin epidemia nyt riivaakin Kiinassa ja myös muualla maailmalla.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja