Israel: Tunnistamaton lennokki osui siviilirakennukseen Eilatissa – huthi-kapinalliset kertoivat iskeneensä Israeliin

Israelin armeijan mukaan tunnistamaton lennokki osui torstaina siviilirakennukseen Etelä-Israelin Eilatin kaupungissa ja aiheutti lieviä vahinkoja. Jemenin huthi-liike kertoi ampuneensa ballistisia ohjuksia kohti Punaisenmeren satamakaupunkia.

Iraniin liittoutunut huthi-liike on tehnyt toistuvia ohjus- ja lennokki-iskuja Israeliin sen jälkeen, kun Israelin ja Hamasin väliset taistelut puhkesivat 7. lokakuuta. Torstain lennokki-iskua lukuun ottamatta kaikki lennokit on joko ammuttu alas tai ne eivät ole osuneet kohteisiinsa.

Israelin armeijan mukaan Eilatissa sijaitsevaan rakennukseen torstaina iskenyt lennokki on tutkinnan alla. Armeija ei tarkentanut asiaa tai raportoinut loukkaantumisista.

Myöhemmin torstaina Israelin armeija kertoi, että sen Arrow-ilmatorjuntajärjestelmä pysäytti Israelin alueelle laukaistun ohjuksen Punaisenmeren lähellä, ja että sen Patriot-puolustusjärjestelmä oli pysäyttänyt "epäilyttävän kohteen" eteläisellä Negevin aavikolla.

Huthit kertoivat laukaisseensa ohjuksia Israeliin

Huthit kertoivat laukaisseensa ballistisia ohjuksia useita israelilaisia kohteita kohti. Ryhmän sotilastiedottajan kuvaili huthien iskeneen muun muassa Eilatin "sotilaskohteita" kohti.

Huthit ovat osa Iranin kanssa liittoutunutta alueellista liittoumaa, johon kuuluu myös Libanonin Hizbollah, joka on tukenut Hamasia sen sodassa Israelia vastaan.

Huthit hallitsevat laajoja alueita Jemenissä, kuten pääkaupunki Sanaa, joka on yli tuhannen kilometrin päässä Israelista.

Israel lisännyt merivoimia Punaisella merellä

Israel on lisännyt merivoimiensa läsnäoloa Punaisella merellä suojellakseen paremmin etelärannikkoaan. Myös Yhdysvalloilla on alueella merkittävä määrä merivoimaa.

Eilat on Israelin tärkein kaupallinen portti Punaisenmeren kautta.

Brittiläisen meriturvallisuusyhtiö Ambreyn analyytikko Daniel Mueller sanoi, että torstain lennokkiosuma "olisi ensimmäinen vahvistettu vahinko Eilatin kaupungin alueella lokakuun 7. päivän vihamielisyyksien alkamisen jälkeen".

Hamas ja huthit ovat ampuneet useita raketteja, risteilyohjuksia ja UAV-ohjuksia kohti Eilatia, Mueller lisäsi.

Gazaa lähinnä oleva eteläisen Välimeren Ashkelonin satama on ollut viime viikkoina suljettuna, ja ainakin yksi öljysäiliöalus on ohjattu Eilatiin.

Lue myös:

    Uusimmat