Nesteelle roima tulosparannus: "Venäjän hyökkäyssodalla merkittävä vaikutus energiamarkkinoihin"

Ukrainassa käytävällä sodalla oli Nesteen mukaan merkittävä vaikutus kansainvälisiin energiamarkkinoihin viime vuonna.

Polttoainejalostaja Nesteen tulos kasvoi tuntuvasti vuoden viimeisellä neljänneksellä. Vertailukelpoinen käyttökate kohosi loka-joulukuussa 894 miljoonaan euroon, kun se toissa vuonna vastaavaan aikaan oli 591 miljoonaa euroa.

Tulosparannuksen taustalla oli Öljytuotteet-segmentti, jonka vertailukelpoinen käyttökate lähes kolminkertaistui vuoden takaisesta ja oli 450 miljoonaa euroa. Kasvu johtui pääosin jalostusmarginaalien paranemisesta.

Nesteen mukaan öljytuotteissa kokonaisjalostusmarginaali pysyi loppuvuonna vahvana ja oli 23,5 dollaria barrelilta. Vuotta aiemmin kokonaisjalostusmarginaali oli 10 dollaria barrelilta.

Uusiutuvat tuotteet -segmentin vertailukelpoinen käyttökate oli loppuvuonna 415 miljoonaa euroa eli suunnilleen vertailukauden tasolla. Nesteen mukaan uusiutuvien tuotteiden tulos oli "osoitus erittäin hyvästä myynnin suorituskyvystä tiukoilla raaka-ainemarkkinoilla".

Käyttökate kuvaa yrityksen tulosta ennen rahoituseriä, veroja, poistoja ja arvonalentumisia.

Öljytuotteet alkoivat tehdä kovaa tulosta

Venäjän aloittamalla hyökkäyssodalla Ukrainassa oli Nesteen mukaan merkittävä vaikutus kansainvälisiin energiamarkkinoihin viime vuonna.

Energiakriisin seurauksena Nesteen öljytuotteiden tulos kasvoi huimasti. Öljytuotteet kerryttivät koko vuoden aikana vertailukelpoista käyttökatetta 1 654 miljoonaa euroa, kun toissa vuonna vastaava luku oli 353 miljoonaa euroa.

– Keskeiset tuotemarginaalit paranivat merkittävästi vuoden aikana, sanoo Nesteen toimitusjohtaja Matti Lehmus.

Aiempina vuosina leijonanosan Nesteen tuloksesta ovat tuoneet uusiutuvat tuotteet, ja öljytuotteiden rooli on ollut tuloksen kannalta selvästi pienempi. Viime vuonna Nesteen liiketoiminnassa tapahtuikin iso muutos, kun perinteiset öljytuotteet alkoivat tuottaa yhtiölle kovaa tulosta.

Uusiutuvien tuotteiden vertailukelpoinen käyttökate koko vuodelta oli 1 762 miljoonaa euroa. Kasvua toissa vuodesta oli noin 300 miljoonaa euroa.

–  Uusiutuvan dieselin kysyntä säilyi vahvana, mutta raaka-ainemarkkinat kiristyivät edelleen vuonna 2022, Lehmus sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja