Nelan etsinnöissä mukana oleva konkari: Panssariturma on jäänyt parhaiten mieleeni

Parhaillaan Nelaa etsivän ryhmän keskiössä oleva konkarietsijä Reino Savukoski on löytänyt uransa aikana reilusti yli 100 hukkunutta. 

Vaikka kadonneen löytyminen tuo omaisille surua, tuo tieto läheisen kohtalosta usein myös helpotusta.

Kaikki etsinnät eivät suinkaan pääty surullisesti. Savukoski kertoo, että onnellisin etsintä oli Imatralla, kun hukkuneeksi oletettu mies tuli rannalla kyselemään, että ketä te täällä etsitte. 

– Mies oli työntänyt venettä vesille ja se oli lähtenyt ajelehtimaan. Ajateltiin, että nyt hän on hukkunut. Lähdettiin vesistöetsintöihin ja etsittiin aika pitkään, noin vuorokauden ajan. Mies oli lyönyt päänsä ja kun hän siitä rannalla tokeni, hän käveli katsomaan, että mitä porukkaa täällä on.

Nyt Savukoski on tuonut Nuuksioon etsintäveneen, laitteistoa ja koiransa Radarin. Hän saapui paikalle eilen vapaaehtoisten kutsumana ja aikoo tutkia vesistöjä niin kauan kuin on tarvetta.

– Toivottavasti Nelakin tulisi tuonne rannalle kertomaan, että täällä hän on, että on vähän pitkään retken tehnyt. Se olisi onnellinen etsintä, Savukoski pohtii.

Sen sijaan mieleenpainuvimmaksi etsinnäksi Savukoski nimeää ehdottomasti vuonna 1991 kesällä tapahtuneen panssariajoneuvoturman Taipalsaarella. 

Seitsemän varusmiestä hukkui heidän kuljettamansa BTR-60-panssariajoneuvon upottua 14. kesäkuuta. Onnettomuuden syynä oli vaunun väärä lastaustapa. 

– Löysin vaunun. Se oli pinta-aluksilla toki paikannettu, mutta laskin vedenalaisen kameran 15. kesäkuuta yöllä. Elisabet Rehn puolustusministerinä ja Hannele Pokka oikeusministerinä olivat siellä omaisten kanssa.

Savukoski kertoo todenneensa omalla kamerallaan, että se on vaunu, mutta ajoneuvo oli pohjassa väärin päin.

- Olisin varmaan pari minuuttia aikasemmin paikantanut sen, mutta ensin tuli vaan vastaan valtava rengas.

Savukoski sanoo odottaneensa katon tulevan vastaan ensimmäisenä, mutta se olikin rengas.

– Sinne sukeltaja meni ja kolkutteli, mutta miehet olivat jo menehtyneet. Ei sillä tavalla jäänyt mitään, että olisi voinut heidät pelastaa.

Savukoski muistelee turman sattuneen kahdeksan aikaan illalla. Hänet hälytettiin paikalle yhdentoista kieppeissä. Kahden jälkeen yöllä hän saattoi ilmoittaa vaunun löytyneen.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja