Naurukyyhky Lumi karkasi omistajaltaan helsinkiläisessä kauppakeskuksessa ja naamioitui "joululahjaksi" – video tallensi hurjan pelastusoperaation

0:48
Näin söpö naurukyyhky "shoppaili" Helsingin Vuosaaren Columbuksen kauppakeskuksessa.

Kauppakeskus Columbuksessa Helsingin Vuosaaressa todistettiin maanantai-iltana erikoista pelastusoperaatiota. Lintuharrastaja Lauri Sinivaaran naurukyyhky karkasi kesken ostosreissun kauppakeskuksen kattorakenteisiin.

Vappupäivänä kuoriutunut albiinokyyhky Lumi on Sinivaaran silmäterä. Maanantaina edessä oli reissu lemmikkieläinkauppaan ostamaan Lumille punaista palloa iltakuuden jälkeen. Toisessa liikkeessä vierailleessaan Sinivaara henkilökunnan pyynnöstä esitteli lintua kassalla. Kun mies oli laittamassa Lumia takaisin kantolaukkuun, kävi inhimillinen erhe.

– Lumi halusi jatkaa shoppailua, Sinivaara murjaisi.

Sinivaaran mukaan Lumi suhahti miehen sormista liikkeen nurkkaan, sieltä takahuoneeseen ja lopulta, koska liikkeessä ei ollut umpinaista sisäkattoa, aukon kautta kauppakeskuksen käytävälle korkeuksiin kattorakenteen palkin päälle.

– Siellä se suki itseään ja venytteli jalkojaan.

Sinivaara hälytti apua, ja somen kautta paikalle riensikin paikallinen VPK. Mutta heidän tikkaillaan ei useiden metrien korkeuteen Columbuksen katonrajaan ylletty.

Lumi halusi joululahjaksi

Sitten piti vain odotella. Vartijat ilmoittivat Sinivaaralle kohteliaasti, että lintu pitäisi iltakymmeneen mennessä saada pois.

Tässä vaiheessa Lumi oli saanut tarpeekseen kauppakeskuksen käytävän vilskeestä. Kyyhky singahti, kenties shoppailumielessä, second hand -myymälään – avonaisen katon kautta. Kauppa oli kuitenkin mennyt jo kuudelta kiinni.

Sinivaara näki kaupan paksun lasin läpi, kuinka lintu löysi paikan kirjahyllyltä.

– Siellä se istui kuin patsas. Ihan kuin hän olisi halunnut odottaa, että joku tulisi ja ostaisi hänet joululahjaksi, Sinivaara jatkaa.

Joulumusiikki seis ja hiipien Lumen luo

Vartijat päästivät Sinivaaran sisään suljettuun liikkeeseen. Paikalle oli tullut myös Sinivaaran pojan kaveri, joka osasi matkia naurukyyhkyuroksen huhuilua Lumin houkuttelemiseksi. Sinivaara pyysi vartijoilta hiljaisuutta. Niinpä kauppakeskuksen joulumusiikki vaimennettiin kello 21.41.

Kun keskus oli tyhjentynyt muista asiakkaista varttia yli kymmenen, Sinivaara hiipi kohti hyllyä VPK:n eläinpelastusryhmän odottaessa käytävällä varmistamassa tilannetta. Ensin lähestyi yksi käsi, sitten toinen hitaasti Lumin selän ylle ja suh! 20 sekunnissa operaation alusta Lumi oli kantokopassaan.

"Tämä on se jätkä, joka tarjoaa turvaa"

Aivan pelkällä säikähdyksellä Lumi ei valitettavasti shoppailureissustaan selvinnyt. Sillä oli päässään vekki, joka oli tullut Sinivaaran arvion mukaan, kun lintu laskeutui kauppakeskuksen valoista pimeään myymälään, ja osui valaisinkiskoon. Miehen mukaan linnun käytös on maanantain seikkailun jälkeen hieman muuttunut.

– Nyt Lumi tulee sormelle, kun tarjoan ruokaa. On kai ymmärtänyt, että tämä on se jätkä, joka tarjoaa turvaa. Naaraat on tarkkoja, Sinivaara naurahtaa.

Isä löytyi, äiti Ruotsista

Aiemmin undulaatteja omistanut Sinivaara päätyi naurukyyhkyjen omistajaksi osin vahingossa noin vuosi sitten, kun hän löysi Vuosaaren Aurinkolahden rannasta naurukyyhkyuroksen. Hän kääri eksyneen linnun pyyhkeeseen ja kantoi kotiinsa.

Kun kyselyihin linnun omistajasta ei sosiaalisen median ryhmissä tullut vastausta, Sinivaara piti Pepeksi nimeämänsä linnun itsellään. Hänelle hankittiin Ruotsista puolisoksi Bella-naaras, ja rakkauden hedelmänä kuoriutui vappupäivänä Lumi, kauppakeskuskarkuri, jolle on sittemmin siunaantunut useita sisaruksia.

Lumin elämän käänteitä voi seurata myös Instagram-sivulla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja