Natsipuku naamiaisissa, kyseenalaiset kytkökset, edustusmatkoilta estymiset – muistatko nämä brittihovin kuninkaallisten kuuluisat pahoittelut?

8:03
Megxit puhuttaa yhä – paljastaako kohukirja syyn Harryn ja Meghanin hovista lähdölle?

Kuninkaallisillakaan kaikki ei mene aina niinkuin pitäisi ja toisinaan myös hoviin kuuluvat ovat esittäneet anteeksipyyntöjään – toiset painavammista, toiset kevyemmistä syistä.

Kuten tiedettyä, kuninkaallisetkaan eivät ole erehtymättömiä ja vuosien saatossa myös arvonimillä varustetut brittihovin henkilöt ovat pääseet pyytelemään anteeksi töppäilyjään – jotkut hieman painavammista syistä kuin toiset. 

Yksi tunnettu anteeksipyytelijä on ollut prinssi Harry, joka nykyään pyrkii elelemään rauhallista perhe-elämää, joskin kohuilta hänkään ei ole varsinkaan kuluvan vuoden aikana säästynyt hovista lähtönsä seurauksena. Nuoruudessaan Harry tunnettiin varsinaisena bileprinssinä, joka ei välttämättä harkinnut kaikkia valintojaan aina ihan loppuun saakka. 

Muun muassa vuonna 2005 Harry kohautti maailmaa kuvilla, joissa näkyi, että hän oli pukeutunut naamiaisia varten natsiasuun. Kuvasta prinssissä natsiasussa kohistiin ympäri maailman sen jälkeen, kun se julkaistiin brittilehti The Sunissa. Harry oli tuohon aikaan 20-vuotias. Tapauksen seurauksena Clarence House julkaisi lausunnon, jossa esitettiin prinssin anteeksipyyntö. 

– Prinssi Harry on pyytänyt anteeksi kaikkea harmia tai häpeää, jota hän on aiheuttanut. Hän ymmärtää kyseessä olleen huono asuvalinta, lausunnossa todettiin tuolloin. 

Sittemmin Harryn anteeksipyynnöt ovat muuttuneet. Vuoden 2020 heinäkuussa esiintyessään etäyhteyden kautta Diana Awards -tapahtumassa Harry pyysi yleisesti anteeksi instituutionallista rasismia, jota ei ole saatu kitkettyä pois yhteiskunnista vuosikausien saatossa. 

– Vaimoni (herttuatar Meghan) sanoi hiljattain, että meidän sukupolvemme sekä ne, jotka olivat meitä ennen, eivät ole tehneet tarpeeksi oikaistakseen menneisyyden vääryyksiä. Minä olen myös pahoillani. Pahoillani siitä, ettemme ole saattaneet maailmaa sellaiseksi paikaksi, jollaisen ansaitsisitte, Harry totesi puheessaan. 

Jeffrey Espteiniin liittyen on riittänyt pahoiteltavaa

Vuonna 2011 Yorkin herttuatar Sarah Ferguson, prinssi Andrew'n entinen vaimo, pyysi anteeksi sitä, että hän oli ottanut vastaan rahaa seksuaalirikoksista tuomitulta liikemieheltä Jeffrey Epsteinilta maksaakseen velkojaan. Epstein tuomittiin vuonna 2008 alaikäisen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

– Henkilökohtaisesti, omasta puolestani, kadun syvästi sitä, että olin tekemisissä Jeffrey Epsteinin kanssa millään tavalla. Kammoan pedofiliaa ja minkäänlaista lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ja tiedän, että tämä oli valtava arviointivirhe osaltani. Olen juuri niin katuvainen, kuin pystyn ilmaisemaan, Fergie kertoi tuolloin antamassaan haastattelussa. 

Fergie ei ole brittihovin kuninkaallisen perheen ainut jäsen, jolla on ollut kyseenalaisia yhteyksiä vuonna 2019 menehtyneeseen Epsteiniin. Prinssi Andrew on ollut jo pitkään kohun silmässä puolestaan hänen ja Epsteinin ystävyyden takia. Toisin kuin hänen entinen puolisonsa, prinssi Andrew ei ole varsinaisesti pyytänyt anteeksi suhdettaan Espteiniin tai asioita, joita tuon ystävyyden aikana tapahtui vuosien saatossa, mikä on synnyttänyt laajaa  kritiikkiä ympäri maailman. 

Catherine pahoitteli pahoinvointisuuttaan

Prinssi Williamin puoliso herttuatar Catherine on myös päässyt pyytämään anteeksi, mutta hieman erilaisista syistä. Vuonna 2014 toista lastaan prinsessa Charlottea odottaessaan Catherine joutui perumaan tulonsa pariskunnan yhteiselle edustusmatkalle Maltalle. Tuolloin William pyysi Maltan itsenäisyyspäivän juhlinnan aikana anteeksi vaimonsa puolesta, joka joutui perumaan tulonsa voimakkaasta raskauspahoinvoinnista johtuen. 

– Catherine pyysi minua kertomaan kuinka todella pahoillaan hän on siitä, ettei hän pysty olemaan se, joka välittää kuningattaren terveiset teille kaikille. Hän odotti innolla tänne tulemista ja tiedän, että hän toivoo kovasti voivansa vierailla täällä tulevaisuudessa, William välitti vaimonsa terveisiä.

Helmikuussa 2020 Catherine pääsi jälleen pahoittelemaan, tällä kertaa kolmivuotiaalle Annabelille, jonka hän tapasi vierailullaan Etelä-Walesissa. Pieni Annabel oli nimittäin toivonut, että pääsisi tapaamaan oikean prinsessan. 

– Sanoin hänelle, että Annabel oli todella innoissaan siitä, että hän pääsisi tapaamaan oikean prinsessan. Ja hän vastasi: "Olen pahoillani, ettei minulla ole ylläni kaunista mekkoa tänään". Annabel vastasi taas siihen, että hänen mielestään hän näytti Tuhkimolta, tytön äiti Rhian Costello kertoi jälkikäteen tapaamisestaan Catherinen kanssa.

Kuningattaren historiallinen anteeksipyyntö

Myös kuningatar Elisabet on päässyt pahoittelemaan elämänsä aikana. Yksi kuningattaren tunnetuimmista, sekä harvinaisista tilanteista, jossa hän on pyytänyt anteeksi, tapahtui hetkellä, jolloin hän sai tietää olevansa kuningatar. 

Vuonna 1952, Elisabetin ollessa 25-vuotias hän oli puolisonsa prinssi Philipin kanssa matkalla Keniassa. Tuon matkan aikana hänen isänsä, kuningas Yrjö VI menehtyi Englannissa. Näin ollen Elisabetista, kuninkaan vanhimmasta lapsesta, tuli kuningatar. 

Philip kertoi paikan päällä uutiset Elisabetille, joka sai samalla tietää vanhemmansa kuolleen sekä sen, että hänestä oli tullut maansa johtaja. Paikan päällä tilannetta oli todistamassa Philipin serkku lady Pamela Hicks, jonka tytär India Hicks on kertonut äitinsä muistot historiallisesta tilanteesta, joka tuona päivänä tapahtui. 

– Äitini muisti hyvin selvästi, että kun hän (Elisabet) kuuli uutiset, hän ravasi edestakaisin Philipin sekä hovinaisten ja yksityissihteerinsä kanssa. Lopulta kun kuningatar oli koonnut itsensä ja sanoi: "Olen pahoillani, mutta meidän on palattava Englantiin."

Hicksin mukaan kaikki paikalla olleet olivat sitä mieltä, että tuoreella kuningattarella ei ollut syitä anteeksipyynnölle, vaikka se olikin hyvin kuvaavaa käytöstä monarkille. Lisäksi Hicks on kertonut äitinsä suhtautumisen Elisabetiin muuttuneen nopeasti. 

– Äitini halasi häntä ja muisti yhtäkkiä: "Hän on kuningattareni", ja vajosi syvään niiaukseen. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja