Mainos

Nato- ja Suomen pääsotaharjoitus samaan aikaan - sattumaa?

Kuva: Ilmavoimat

Suomi osallistuu Ruotsin ja kahdeksan Nato-maan yhteisiin sotaharjoituksiin. Harjoitus käydään ensi kuussa Pohjanlahdella ja Ruotsissa.

Samaan aikaan Suomessa on massiivinen valtakunnallinen pääsotaharjoitus. Kahden ison harjoituksen samanaikaisuuden uskotaan herättävän kansainvälistä huomiota sekä arvailuja harjoitusten mahdollisesta yhteydestä.

Ilmavoimat korostaa kuitenkin pontevasti, että Pohjanlahden Nato-harjoituksella ja Suomen puolustusvoimien pääsotaharjoituksella ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Myös puolustusvoimat ja puolustusministeriö kiistävät, että harjoituksilla olisi minkäänlaista yhteyttä eikä niistä tänään oltu halukkaita haastatteluun.

Suomesta Pohjanlahdelle 150 sotilasta

Pohjanlahden Nato-harjoitukseen osallistuvat Suomen torjuntahävittäjät operoivat Oulusta ja Rovaniemeltä.

Samaan harjoitukseen Suomen ja Ruotsin kanssa osallistuvat siis ainoastaan Nato-maat eli Yhdysvallat, Saksa, Turkki, Portugali, Italia, Puola, Norja ja Britannia. Britannia lähettää Pohjanlahdelle kokonaisen lentotukialuksen tuhannen hengen miehistöineen. Tälle alukselle suomalaiskoneet eivät kuitenkaan laskeudu.

Suomesta harjoituksessa on kuusi Hornetia ja 150 sotilasta. Siinä harjoitellaan muun muassa ilmatankkausta. Kaiken kaikkiaan Naton, Suomen ja Ruotsin harjoituksessa on pari tuhatta sotilasta.

Kansainvälinen harjoitus on suomalaisille esimakua ensi syksyn arvioinnista, jossa suomalaisten on Saksassa näytettävä, minkälaisiin kansainvälisiin tehtäviin suomalaisista sotilaista on.

Suomen tämän vuoden pääsotaharjoitukseen Maanvyöry 09:ään osallistuu puolestaan 18 000 sotilasta - varusmiehiä, reserviläisiä ja kantahenkilökuntaa.'

Katso Risto Puolimatkan juttu (Kymmenen uutiset 8.5.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.