Narkomaanivangista palkituksi rikostoimittajaksi ja kirjailijaksi: Janne Huuskonen on elävä esimerkki siitä, ettei huumeriippuvaisen kannata luovuttaa

3:20
Katso videolta, miten Janne Huuskonen päätyi narkomaanista STT:n rikostoimittajaksi.

STT:n entinen rikostoimittaja Janne Huuskonen paljastaa uudessa kirjassaan, kuinka peitteli toimittajana työskennellessään huumetaustaansa.

MTV:n Uutisaamussa Huuskonen kertoo miettineensä ja pelänneensä salatun menneisyyden paljastamista näin vuosikausienkin jälkeen.

– Tästä asiasta ei ole vieläkään helppo puhua, Huuskonen sanoo.

Idea kirjan kirjoittamisesta lähti, kun kaksi vuotta sitten Huuskonen tapasi Dekkarifestivaaleilla lukioaikaisen ystävänsä, kirjailija Elina Hirvosen.

– Halusin kirjoittaa omakohtaisiin kokemuksiin perustavan kirjan toimittajasta, joka pelkää taustansa paljastumista, Huuskonen kertoo.

Hirvonen sanoi Huuskosen tarinan olevan kirjoittamisen arvoinen. Lopputuloksena syntyi osittain tositapahtumiin perustava kaunokirjallinen teos Täydellinen päivä (WSOY).

Huumeiden käyttö alkoi jo nuorena

Huuskonen kirjoittaa kirjassaan 16-vuotiaana huumeiden käytön lähteneen käsistä. Hän oli huumeiden ongelmakäyttäjä, jonka takia hän istui yhdeksän kuukautta vankilassa omaisuusrikoksen takia.

Huuskonen ei tiedä tarkalleen, miten ajautui huumeriippuvuuteen. Hän pääsi kuitenkin irti huumeista läheisten ihmisten ja hyvän hoidon ansiosta.

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös mtv-palvelussa ja MTV Uutiset Livessä

– Jossain kohtaa minä vain halusin kovasti itse päästä pois huumeista, joten nostin käden pystyyn ja pyysin apua.

Pitkä lääkkeetön hoitojakso muutti Huuskosen elämän suunnan.

12 vuoden toimittajaura STT:llä

Huuskonen halusi jatkaa opiskelua ja tähtäsi lääketieteeseen. Muuttujien kautta hän päätyi välivuodelle Laajasalon opistoon, josta hän pääsi harjoitteluun STT:lle. Sieltä hän sai jatkopaikan harjoittelun jälkeen.

Aluksi työnkuva koski kaikkea muuta kuin rikosuutisia, joihin hän myöhemmin erikoistui. Huuskosta kiinnosti oman taustansa takia rikosuutiset. Hän huomasi myös rikosuutisten kiinnostavan paljon ihmisiä.

Rikospuolelta avautui lopulta sijaisuuspaikka, johon Huuskonen pääsi. Sen jälkeen aihe vei mukanaan. Hän toimi yhteensä 12 vuotta STT:llä toimittajana sekä sittemmin myös uutispäällikkönä. Vuonna 2017 hän voitti Vuoden juttu -palkinnon Suuri Journalistipalkinto -gaalassa osana työryhmää, johon kuului STT:n ja Turun Sanomien toimittajia.

Huumeriippuvuus ei ole toivoton tilanne

 Huuskonen kehuu vuolaasti entisiä työkavereitaan STT:llä.

– Välillä tuntui, että entiset työkaverini seisoivat ympärilläni ja suojelivat minua.

Hänen mielestään palautteesta paistoi syvä rakkaus ja hyväksyminen.

Kirjan kirjoittamista hän kuvailee tunnetasolla rankaksi, mutta antoisaksi matkaksi. Muistoja alkoi virrata, kun hän yhdisteli tarinaansa omia kokemuksia.

Hän haluaa viestiä kolme tärkeää ydinasiaa kirjallaan.

– Huumeriippuvuus ei katso ihmistä tai hänen taustaansa. Loppujen lopuksi kenelle vain voi sellaista sattua.

Huuskonen arvioi Suomessa olevan toista miljoonaa ihmistä, jotka ovat kokeilleet huumeiden käyttöä. Harvalle heistä siitä tulee ongelma.

Hän painottaa myös, että huumeriippuvuus ei ole toivoton tilanne. On olemassa toinen mahdollisuus, jonka Huuskonen itse käytti myös hyödyksi.

Kirjan päähenkilön Mikon ja Huuskosen omat esimerkit näyttävät, että ulkopuolelta ihmiset eivät välttämättä pysty näkemään, minkälaista taakkaa ihminen voi kantaa.

Täydellinen päivä -kirja ei tule jäämään Huuskosen ainoaksi kirjaksi. Hänellä on tekeillä jo seuraavia projekteja, joista saatetaan kuulla ensi vuonna lisää.

Katso alhaalta Huuskosen koko haastattelu MTV:n Uutisaamussa

9:16


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja