Nämä sankarikoirat pelastivat ihmisiä - neuvokkaat Rölli ja Ransu palkitaan

Suomen kennelliitto myönsi tänä vuonna Sankarikoira-arvon 20 koiralle. Arvon saavat muun muassa schapendoesit Ransu ja Rölli pelastettuaan haukunnallaan eksyneen ja kylmettyneen vanhuksen.

SANKARIKOIRAT 2014

schapendoesit Ransu ja Rölli

karjalankarhukoira Jere

labradorinnoutaja Ilpo

gordoninsetteri Pavel

saksanpaimenkoira Dingo

bichon frisé Luna

labradorinnoutaja Hinni

cavalier kingcharlesinspanieli Molly

englanninbulldoggi Pirkko

kääpiöpinseri Peppi

belgianpaimenkoira tervueren Nuga

itäsiperianlaika Laikku

monirotuinen Teri

venäjänajokoira Vinski

jämtlanninpystykorva Raipe

labradorinnoutaja Risle

suomenajokoira Jojo

saksanpaimenkoira Roima

saksanpaimenkoira Ara

Koirien perhe oli saapunut mökiltä kotiin illalla, kun koirat katosivat pihalta metsikköön ja aloittivat kovan haukunnan. Koirat eivät tulleet emäntänsä luo pyynnöstä, joten emäntä lähti katsomaan, miksi koirat haukkuivat. 

Korkeasta heinikosta löytyi puoliksi maassa makaava henkilö kylmissään. Hän ei jaksanut huutaa apua eikä pystynyt enää liikkumaan. Hänen löytämisensä ennen aamua ilman koiria olisi ollut mahdotonta maaston kasvillisuuden takia.

Sankarikoira-arvon voivat saada koirat, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut. Kennelliitto palkitsee sankarikoirat perinteisesti yhdessä LähiTapiola-ryhmän kanssa Koira2014-tapahtumassa joulukuun 7. päivänä Messukeskuksessa Helsingissä.

- Kennelliittoon tuli tänä vuonna sankarikoirahakemuksia yhteensä 37. Koirien rooli pelastajana osoittaa, että koirat ovat yhteiskunnallisesti tärkeitä. Sankarikoirat ja kunniamaininnan saaneet ovat huomionosoituksen ansainneet toimimalla itsenäisesti ja pyyteettömästi ihmishenkiä pelastaen, sanoo Kennelliiton viestintäpäällikkö Kaija Unhola.

Invalidiliiton avustajakoira, labradorinnoutaja Risle (kuvassa yllä) pelasti isäntänsä hukkumiselta. Isäntä oli juoksuttamassa Risle-koiraansa ajaen sähköpyörätuolilla, kun hän menetti ajokykynsä kovan vauhdin myötä ja suistui kävelytieltä rantaveteen. Pyörätuoli kaatui ja isännän pää joutui veden alle.

Risle nosti isäntänsä pään kuonollaan veden pinnan yläpuolelle. Tilanteen havainnut mies juoksi kävelytieltä apuun. Risle oli ollut käyttäjällään vasta yhdeksän päivää ennen onnettomuutta.

Cavalierkingcharlesinspanielin pentu Molly (kuvassa yllä) pelasti perheen 4-vuotiaan pojan hengen. Poika oli ollut perheen kesälomalla saaressa leikkimässä Mollyn kanssa, kun perheen emäntä havahtui siihen, ettei leikkiääniä enää kuulunut.

Aikuiset lähtivät etsimään poikaa, jota ei löytynyt. Molly juoksi emäntänsä luo yhä uudelleen, vinkui ja juoksi edestakaisin. Pentu ohjasi emäntänsä erään vanhan veneen suuntaan. Poika löytyi rantavedestä, sai ensiapua ja sairaalahoitoa ja pelastui koiran ansiosta.

Englanninbulldoggi Pirkko (kuvassa yllä) on hypokoira, joka pelasti diabetesta sairastavan isäntänsä. Pirkko oli levoton ja pyrki koko ajan isännän luokse raapien tätä. Koira jatkoi temmellystä, kunnes emäntä tutki tarkemmin nukkuvaa miestään. 

Isäntä oli tajuton, jolloin emäntä soitti ambulanssin. Veren sokeri oli ollut alhaalla ja pian tilanne olisi ollut kohtalokas. 

Labradorinnoutaja Ilpo (kuvassa yllä) pelasti iäkkään henkilön, joka oli yön aikana lähtenyt ulos kotoaan. Ilpo löysi kylmettyneen ja loukkaantuneen henkilön aamun tunteina.

Myös belgianpaimenkoira tervueren Nuga (kuvassa yllä) pelasti iäkkään eksyneen henkilön. Nuga oli metsälenkillä saanut vainun ja lähtenyt polulta metsään. Koira ei suostunut palaamaan takaisin emäntänsä luokse, vaan alkoi haukkua. Emäntä meni katsomaan, mitä koira haukkui.

Nuga oli löytänyt muistisairaan henkilön, joka oli kaatunut eikä ollut päässyt omin voimin ylös. Pakkasta oli noin viisi astetta ja ulkona kävi kylmä tuuli.

Lisäksi 17 koiraa saa urotöistään kunniamaininnan.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja