Nämä ovat kotitrendit Ruotsissa juuri nyt

Kotoilun kärkimaa Ruotsi on nyt ihastunut huonekalujen tuunaukseen ja vanhan säilyttämiseen.

Suomessa muun muassa Iittalalle ja Tanskassa Muutolle tuotteita suunnitellut ruotsalaissuunnittelija Matti Klenell pitää kovasti Helsingistä. Hän kertoo, että ruotsalaiset ihailevat suomalaisen designin eloisuutta ja ilmaisukykyä.

– Me ruotsalaiset olemme paljon tiukempia ja viralllisempia, hän hymyilee.

Tuunataan ja säilytetään vanhaa yksilöllisesti

Klenell piipahti Suomessa kesäkuussa esittelemässä Vuoden huonekalu –kisassa ollutta Spectra-nojatuoliaan, ja kertoi samalla hiukan ruotsalaisista sisustustrendeistä. Kotitrendikkäät ruotsalaiset eivät enää riehu kotiremontteja ”kaikki uusiksi” –mentaliteetilla, vaan kotoilun luvatussa maassa panostetaan suunnittelija mukaan tällä hetkellä tuunaamiseen ja säilyttämiseen.

– Vielä vähän aikaa sitten huikeat pintaremontit olivat se kuumin juttu esimerkiksi televisio-ohjelmissa. Vallitsevat arvot, ekologisuus ja ympäristöystävällisyys sekä toisaalta taloudellinen epävarmuus on vaikuttanut siihen, että nyt halutaan mieluummin säilyttää vanhoja asioita ja tuunata esimerkiksi vanhoille huonekaluille uusi ilme, Klenell kertoo.

Klenell viettää kesänsä monien muiden ruotsalaisten tavoin maalla. Hän kertoo, että myös ruotsalaiset ovat kovia haalaamaan tarpeettomiksi käyneitä huonekaluja kesäasunnoilleen, mutta Klenellin mukaan ihmiset ovat ruvenneet panostamaan hiljalleen enemmän myös kesäasuntojen viihtyvyyteen, esteettisyyteen ja käytännöllisyyteen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja