Nämä ovat avaimet onnellisempaan elämään

Etenkin pimeimpinä vuodenaikoina mieliala painuu useammin alas ja oma onnellisuus pyörii helpommin mielessä. Omaa onnellisuutta on mahdollista työstää yllättävän yksinkertaisten keinojen avulla.

Omaa onnellisuutta on mahdollista parantaa. Health.com-sivuston ohjeilla omasta elämästä voi saada kiinni aivan uudella tavalla.

Asiantuntijan mukaan naiset pohtivat herkemmin omaa onnellisuuttaan kuin miehet. Omia ajatuksia on tästä huolimatta mahdollista ohjata.

– Naiset käsittelevät tunteitaan enemmän ja murehtiminen on yksi näistä tunteista, psykiatri Judith Orloff kertoo.

Asioiden hyväksyminen

Se, että hyväksyy tietyt asiat sen sijaan, että pohtisi epämiellyttävää tilannetta jatkuvasti parantaa mielialaa. Oman onnellisuuden kokeminen on vahvasti kytköksissä mielialaan.

– Olisi hyvä tiedostaa parhaillaan tapahtuvat asiat sen sijaan, että aina toivoisi asioiden muuttuvan, meditaation erikoistunut ohjaaja James Baraz kertoo.

Asiantuntija muistuttaa, että tottumuksista on vaikea päästä eroon – myös ajatusten kohdalla. Oman onnellisuuden kannalta olisi tärkeää oppia elämään hetkessä.

– Kun joudumme murehtimisen oravanpyörään, mielemme juuttuvat joko menneisyyteen tai tulevaisuuteen, Wisconsinin yliopiston asiantuntija Lori Hilt kertoo.

Positiivinen ajattelu

Vaikka välillä tuntuu teennäiseltä kääntää murheen hetkellä suupielensä hymyyn, voi siitä todella olla apua. Hymy nimittäin viestii elimistölle positiivisista tunteista ja onnellisuudesta.

– Jo suupielten kääntäminen hymyyn viestii elimistölle, että asiat ovat hyvin. Tuolloin vapautuu myös tyytyväisyyden tunnetta lisääviä endorfiineja, psykologi Sybil Keane kertoo.

Liikkuminen

Liikunta on terveellistä, mutta harva tulee ajatelleeksi liikunnan positiivisia vaikutuksia henkiseen puoleen kuten omaan onnellisuuteen. Hetki mielekkään urheilulajin parissa auttaa karistamaan painavat ajatukset.

– Urheilu, jooga tai mikä tahansa säännöllinen liikkuminen auttaa pääsemään tietyista ajatuksista eroon, Baraz jatkaa.

Liikunnan positiiviset vaikutukset näkyvät myös kemiallisella tasolla.

– Terveellinen aktiivisuus vapauttaa niin ikään endorfiineja ja piristää mielialaa. Sitä ikään kuin herää eloon, Baraz kertoo.

Voimaa tuovan ystävän seura

Yksin on vaikeampaa olla onnellinen. Ystävällä, jonka läsnäolo vaikuttaa omaan oloon positiivisesti, voi olla yllättävän paljon vaikutusta onnellisuuteen.

– Kun elämässä on joku, joka edistää hyvää oloasi ja muistuttaa sinua kiinnittämään huomiota juuri positiivisiin asioihin, on todennäköisempää, että mieliala pysyy korkeammalla, Baraz kertoo.

Kyseessä voi siten olla joko ystäväporukka, jota tapaa kerran kuussa tai vaikkapa ystävä vuosien takaa, jonka kanssa lähetetyt tekstiviestit tuovat piristystä arkeen.

– On hyvä tietää, että allapäin olevat ystävät siten myös huonontavat mielialaa, muistuttaa Ariane de Bonvoisin, elämänmuutoksiin erikoistunut kirjailija muistuttaa.

Onnellisuuskoulu

Onnellisuus on usein yhteydessä tiettyihin aihealueisiin tai kokemuksiin. Omien mieltymysten ja kiinnostuksenkohteiden kunnioittaminen voi auttaa yllättävänkin paljon parantamaan mielialaa ja sitä kautta lisäämään onnellisuutta.

– Tutkimukset ovat osoittaneet, että onnellisuus on sidoksissa tiettyihin ominaisuuksiin, kuten anteliaisuuteen, kiltteyteen ja kiitollisuuteen, Baraz kertoo.

Musiikki

Machesterin yliopiston tutkimuksen mukaan sisäkorvassa on osa, joka on yhteydessä niihin aivojen osiin, joiden kautta ihminen tuntee mielihyvää. Musiikki vaikuttaa siis mielialaan todistetusti. Oman mielimusiikin kuunteleminen voi vaikuttaa siten hyvinkin paljon mielialaan ja onnellisuuteen.

Oma aika

Kun omaan onnellisuuteensa keskittyy, on se helpompi saavuttaa. On hyvä muistaa, että onnellisuuden tavoittelu vaatii niin ikään työtä – nimittäin ajatustyötä.

– Säännöllinen hiljainen hetki, joka on varattu vain omaksi ajaksi auttaa oppimaan kunnioittamaan elämän pieniä hetkiä, Baraz muistuttaa.

Vaikka hiljainen hetki tarkoittaisi muutamaa minuuttia ilman häiriötekijöiden kujanjuoksua, on siitä hyvä ottaa kaikki irti.

– Paikallaan oleminen muistuttaa siitä, ettei elämä ole yhtä kilpajuoksua, Baraz tiivistää.

MTV3/Helmi

Lähde: Health.com

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat