Nämä kaksi asiaa ovat hengenvaarallisia humalassa!

Äärilämpötilat eivät sovi päihtyneille. Alkoholi yhdistettynä saunomiseen ja pakkaseen tappaa Suomessa vuosittain kymmeniä ihmisiä, selviää Tilastokeskuksen Hyvinvointikatsauksen artikkelista.

Suomessa joka vuosi saunaan kuolevista ihmisistä 80 prosenttia oli kuolinhetkellään humalassa. Näin kertoo Tilastokeskuksen viimevuotinen Hyvinvointikatsaus.

– Suomessa on viime vuosikymmeninä kuollut saunan kuumuuteen vuosittain 30–40 ihmistä, yliaktuaari eli tilastoasiantuntija Helena Korpi kirjoittaa artikkelissaan.

Suurin osa kuolleista on yli 50-vuotiaita miehiä, joista lähes kaikki ovat sairastaneet diabetesta ja sydän- tai muuta vakavaa perussairautta. Humalatilan vaikutus kuolemaan arvioidaan muun muassa veren alkoholipitoisuuden perusteella.

Pakkanen vie henkiä

Kuten saunaan myös lumihankeen sammuminen on vaarallista: kylmyys on vaatinut Suomessa 2000-luvulla joka vuosi 50–85 henkilön hengen.

– Joka toinen heistä oli kuollessaan humalassa. Eniten ihmisiä kuolee kylmyyteen marraskuun ja tammikuun välisenä aikana, Korpi kirjoittaa.

Päihtyneiden osuus on pysynyt viime vuodet suunnilleen samana. Kylmyyteen kuolleisuudessa nähtiin kuitenkin kaksi piikkiä vuosina 2006 ja 2007, kun myös alkoholin käyttö lisääntyi.

Lähde: Tilastokeskuksen Hyvinvointikatsaus 2/2011, Helena Korven artikkeli

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja