Näkökulma: Ville Nieminen saattoi osoittaa pelisilmäänsä Hämeenlinnassa, mutta mitä tarkoittaa SM-liigan reagointi purkaukseen?

Lahden Pelicansin päävalmentaja Ville Nieminen viskoi perjantai-iltana jäälle lähes kaiken mahdollisen, mitä vaihtopenkiltä löytyi. Mistä purkaus johtui, mitä siitä pitäisi ajatella? Nieminen saattoi osoittaa vain pelisilmäänsä, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Otto Leinonen.

Ensin lensi pikkutakki. Sitten lensivät pullot sekä pyyhkeet ja perään saattoi mennä myös pari ärripurri-sanaa. Nieminen otti Hämeenlinnassa koko show'n nimiinsä ja osoitti, miten paljon tunnetta ja intohimoa miehestä löytyy.

Tuomaristo ei tempauksesta varmaankaan pitänyt, mutta jääkiekkoa seuraava kansa kyllä viihtyi. 

Joukkueen herättely?

Syyt purkaukseen löytyivät tuomarityöskentelystä. Ottelu oli kiihkeä kaikin puolin jo ennen Niemisen purkausta ja tuomaristo taisi tehdä muutaman virheen, jonka takia Niemisellä vain läikkyi yli. Niin vain käy joskus, kun asioihin suhtaudutaan intohimolla.

Asiassa voi myös olla toinenkin puoli. Pelicans on ollut läpi kauden yksi positiivisimmista yllätyksistä SM-liigassa. Lahtelaisjoukkue on liitänyt, etenkin tammikuussa, korkealla ja pelaaminen on ollut upeaa katseltavaa.

Viime viikkojen aikana on kuitenkin ollut havaittavissa hieman tunnepuolen laiskuutta, eikä pelaajat ole ihan viimeiseen asti taistelleet. Intohimoisesti jääkiekkoon suhtautuva Nieminen ei tätä sulattanut.

Kun Pelicans ei pelannut HPK-ottelussakaan omalla tasollaan, saattoi Nieminen yrittää herätellä joukkuettaan tällä tavoin – kevätkin kun on lähestymässä. Nieminen on painottanut ottelusta toiseen sielulla pelaamista, eikä hän pidä, jos pelille heittäytymistä ei näy.

Intohimoinen esitys tuomareille, joukkue varpailleen ja muistutus pelaajille, ettei voitoilla voi missään nimessä leikkiä enää tässä vaiheessa kautta. Runkosarjaa on jäljellä vain 13 ottelua ja käsillä on kaikkein kriittisimmät ottelut pudotuspelipaikkojen kannalta. Samalla Nieminen osoitti, ettei sen tasoinen pelaaminen riitä.

Toki Niemisen purkaus saattoi maksaa yksittäisen voiton, josta häntä voikin kritisoida. Silti, ei voi olla ajattelematta, että oliko purkaus laskelmoitu tempaus? Pelicans nimittäin murskasi heti seuraavassa ottelussa Tapparan ja joukkue pelasi jälleen tasollaan.

Liigan "mainostaminen"

Erittäin mielenkiintoinen yksityiskohta on myös Liigan suhtautuminen Niemisen purkaukseen. Liiga "mainosti" tempausta virallisella Twitter-tilillään varsin isosti – ottaen huomioon, että purkauksessa oli kyse tuomariston työskentelyä kohtaan olevasta tunnepurkauksesta.

Siihen liittyen olikin erittäin mielenkiintoista huomata lauantaiaamuna, että Liiga ei langettanut toimitsijakieltoa Niemiselle. Voi siis helposti ajatella, että Liiga hyväksyi Niemisen purkauksen, ja sen, että tämä kritisoi voimakkaasti tuomariston työskentelyä.

Samalla Liiga antoi signaalin muille Liiga-valmentajille, että vastaavaa saa tehdä ilman jälkiseuraamuksia.

Toki mainostamisessa voi olla toinenkin puoli. Mestiksen viralliselta Twitter-tililtä on tullut läpi kauden videonostoja erinäisistä tapahtumista, joita on sattunut Mestis-otteluissa.

Videot ovat saaneet suuren huomion ja positiivisen vastaanoton sosiaalisessa mediassa. Liigan oma viestintä puolestaan on ollut – miten sen sanoisi – pehmeää Mestikseen verrattuna. Oliko Niemisen purkauksen "mainostaminen" sittenkin pienimuotoinen yritys vastata Mestiksen haasteeseen?

Yhtä kaikki, Nieminen on ylivoimaisesti parasta, mitä Liiga voi tällä hetkellä toivoa. Hän on mielenkiintoinen persoona, joka antaa intohimonsa näkyä. Nieminen on samalla mainio väline Liigan markkinoimiseen, persoona jonka kautta Liigaa voisi myydä ja saada ihmisiä puhumaan sarjasta.

Sattumaa tai ei, lauantain Tappara-otteluun oli löytänyt tiensä suuri joukko katsojia.

 

Lue myös:

    Uusimmat