F1

F1

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

Näkökulma: Red Bullin juniorimyllyn synkkä kääntöpuoli – metsämökin hirviö syö nuoria lupauksia aamupalaksi

0:30
Videolla Helmut Markon yllättävä ilmoitus Niko Karin pudottamisesta pois Red Bullin junioriohjelmasta.

Kieltämättä onnettoman alkukauden ajaneen Pierre Gaslyn pudottaminen Red Bullin F1-tiimistä vain 12 ajetun osakilpailun jälkeen on jälleen yksi luku energiajuomayhtiön synkkään kertomukseen juniorimyllyn rattaisiin kadonneista lupauksista. Tarinan pääkonna on äkäinen consigliere Helmut Marko.

Huolimatta tallipäällikkö Christian Hornerin aiemmista rauhoittelevista puheista Red Bull toimi jälleen niin kuin se on tottunut toimimaan: kun Helmut Marko saa kovien satsausten jälkeen tarpeekseen nuoresta kuljettajasta, tämä heitetään hyvin nopeasti menemään.

Jos Helmut Marko olisi elänyt keskiajalla Styrian maaseudulla, hänestä olisi kerrottu kauhutarinoita lapsia aamupalaksi syövänä metsämökin hirviönä.

Tallin mahtimiesten eri näkemykset Gaslyn jatkosta kertovat hyvin myös sen, ettei tallipäällikkö Hornerille ole juuri sanottavaa Markon tekemiin päätöksiin.

Ei Gaslyn ura sentään välttämättä tässä ollut, mutta putoaminen ykköstiimin paikalta on äärimmäisen kova kolaus 23-vuotiaan ranskalaisen tulevaisuudelle ja itsetunnolle. Syitä siihen, miksi viime kaudella Toro Rossolla säväyttänyt nuorukainen ei huippuautolla onnistunut, on vaikea sanoa varmaksi.

Red Bull teki jo aiemmin hiukan huolestuttavalta kuulostaneen ratkaisun, kun se päätti antaa Markon mafian kummilahjana Gaslyn käyttöön Max Verstappenin auton säädöt. Sekään ei tuottanut tulosta, vaan toimi vähän kuin viimeisenä kädenojennuksena. Toinen Red Bull taisteli kisasta toiseen Ferrarien ja Mercedesten sijaan keskikastin autoja vastaan.

Selostajamme Niki Juusela nosti esiin hyvän pointin maanantain uutisen jälkeen. Pahimmassa tapauksessa Helmut Markon liike sotkee kolmen kuljettajan pakan täydellisesti: Gaslyn tietysti pudotuksen takia, Alexander Albonin liian varhaisen Red Bullille nostamisen takia ja Daniil Kvjatin ihan siitä syystä, että jo kahdesti aiemmin hylätty kuski saa loistavien otteidensa jälkeen katsella, kuinka muut tulevat penkan kautta ohi.

Tämä arvaamaton kuskien viskely paikasta toiseen on tullut vuosien saatossa valitettavan tutuksi, ja tahti tuntuu vain kiihtyvän 76-vuotiaan Markon vanhetessa.

Kuskeja heitelty roskiin kuin päivän vanhoja maitopurkkeja

Red Bullin junioriakatemia tuntui vielä muutama vuosi sitten aivan tyrehtymättömältä kasvattamolta, jonne haalituista parhaista lupauksista tehtiin liukuhihnalta tähtiä aina F1-sarjan huipulle asti.

Nuorten kuskien esiinmarssi alkoi tietysti Sebastian Vettelistä, joka toi tiimille neljä maailmanmestaruutta. Daniel Ricciardosta tehtiin sarjaan toinen huippunimi. Max Verstappenista saattaa tulla tulevan vuosikymmenen suurin kuljettaja.

Mutta koko ajan taustalla nuoria potentiaalisia kuskeja on heitetty roskiin kuin päivän vanhentuneita maitopurkkeja. Red Bullin dumppaamaksi joutuivat muun muassa ranskalainen Sebastien Bourdais, espanjalainen Jaime Alguersuari, sittemmin yllätyspaluun tehnyt uusiseelantilainen Brendon Hartley.

Alguersuari uskalsi ennen potkujaan jopa puolustautua varikolla neuvonantaja Markon syytösten edessä. Tapauksesta on olemassa hyytävä video, jossa näkee yhden uran kuolevan lopullisesti muutamassa sekunnissa. Vieressä Toro Rosson nukkehallitsija Franz Tost vain odottaa hirmuhallitsijan käskyä.

Daniil Kvjat nostettiin Vettelin lähdettyä Red Bullille, mutta sai väistyä jo seuraavan kauden alussa menetettyään taistelukentällä hermonsa, kun Marko oli ottanut hänet hurjan paineen alle esitystensä takia.

Seuraavaksi venäläinen potkaistiin pois myös Toro Rossolta kesken kauden. Huhujen mukaan tieto kerrottiin Kvjatille heti kotikisansa jälkeen eikä häntä päästetty edes sanomaan jäähyväisiä tiimilleen.

Red Bull on tullut potkujen jakelun myötä tilanteeseen, että sen omat lupaavat juniorit – ainakin sellaiset, joihin Helmut Marko luottaa – ovat loppumassa käsiin. Houkutus menestyksekkääseen akatemiaan liittymisestä on varmasti taloudellisen tuen myötä edelleen suuri, mutta uravalintana Markon tivoliin lähteminen alkaa olla jo liian suuri riski nuoren kuljettajan uran kannalta.

Saman miehen kaltoin kohtelemaksi joutuneella suomalaiskuskilla Niko Karilla saattaa olla taskussaan muutama tarina siitä, millaista Helmut Markon kanssa toimiminen oli.

Niitä odotellessa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja