Näkökulma: RD tai kepponen – Risto Dufvan paluu valmentajaksi uusin luku JYPin surullisessa lähihistoriassa

Risto Dufva on kuin Mustanaamio. Hän ilmestyy paikalle silloin, kun sitä vähiten odottaa. MTV Urheilun Marko Leppäsen mielestä värikkään Dufvan paluu on piristysruiske SM-liigalle, mutta kertoo samalla JYPin ahdingosta ja vallan lipsumisesta liikaa pelaajille. 

Risto Dufvan paluu JYPin päävalmentajaksi on hyvä uutinen SM-liigaa seuraavan yleisön kannalta. Lausuntojen värikkyysindeksi kasvaa moninkertaisesti, kun Dufva pääsee puhumaan muuntajaan nousseista oravista ja muista hassuista jutuista. Jos JYP pääsee jollain suonenvedolla pudotuspeleihin, saisimme jännittää, millaisessa asusteessa RD saapuu hallille. 

RD on vanhan liiton showmies, jollaisia välillä niin vakava urheilumaailma kaipaa. 

Jos palkkaamista katsoo JYPin urheilullisesta näkökulmasta, tulee uutiseen surullisempi pohjavire. Dufvan palkkaaminen on osa syöksykierrettä, johon ennen niin suuri ja mahtava JYP on joutunut. 

Kyse ei ole siitä, etteikö Dufva saisi hetkellisesti JYPiä pelaamaan. Aivan varmasti saa. JYPin seuratoiminnan kokonaistilasta Dufvan hankkiminen ei anna kovin vakuuttavaa kuvaa. 

Dufvan palkkaaminen näyttäytyy ulos niin, että kokeneiden ja Dufvalle tuttujen pelaajien (Juha-Pekka Hytönen, Eric Perrin, Jani Tuppurainen, Jarkko Immonen....) valta kasvaa entisestään. Ja jos jääkiekkoseurassa vallan antaa liikaa pelaajille, lopullinen liuku on valmis. 

Kenties JYPin pelaajat ovat ilmestyneet Jukka Seppäsen oven taakse Halloween-asuissa ja todenneet, että "RD tai kepponen". 

JYP teki jatkosopimuksen Marko Virtaselle kaudeksi 2018–19, ja parin kuukauden kuluttua hän sai potkut. Tilalle otettiin tulokasvalmentaja Lauri Merikivi, joka sai lähteä tammikuun puolessavälissä.

Tapahtumasarja sopisi esiluvuksi teokseen "Näen teet rakennemuutoksen hallitsemattomasti ja päätät sen täydelliseen sekasotkuun". 

Jo ennen kauden alkua epäiltiin 35-vuotiaan tulokasvalmentajan ja ikääntyneen pelaajarungon välistä yhtälöä. Pelaajat ja Merikivi vakuuttelivat yhtälön toimivuutta, mutta pahimmat uhkakuvat kävivät toteen. Näin flegmaattista ja halutonta JYPiä ei ole nähty kaukalossa vuosikausiin. 

Jos nuori tulokasvalmentaja aiotaan ajaa kunnolla sisään, hänelle pitää antaa aikaa ja runko, joka on valmentajan tapaan menossa urallaan eteenpäin.

Hippos 2020 -jättihankkeeseen kuuluva tapahtumaareena saattaa valmistua jo 2022. JYPille tulee kiire virittää seura ja joukkue uuden areenan arvoiseen kuntoon.

Viime tilikausi tuotti yli 200 000 euroa tappiota, mutta se ei estänyt maksamasta palkkaa kolmannelle valmentajalle. 

Turbulenssia on joka osastolla. 

Kaikkiaan 14 vuotta JYPissä pelaajakoordinaattorina ja urheilutoimenjohtajana toiminut Jukka Holtari siirtyy pois seurasta tämän kauden jälkeen. Myyntijohtaja Jari Lindström jätti tehtävänsä yllättäen lokakuussa. 

Kun toimitusjohtaja Aku Vallenius joutui sivuun loppukaudeksi sairauden takia, tilalle tehtävää otettiin hoitamaan Kari Tyni, aiempi toimitusjohtaja.  

Jäämme odottamaan hetkeä, jolloin Sinuhe Wallinheimo palaa JYPin maalivahdiksi ja myyntineuvottelija Kalle Koskinen ottaa paikkansa JYPin pakistosta. 

Ja onko Seppänen jo soittanut mysteerimies Jari Pasaselle?


Lue myös:

    Uusimmat