Näkökulma: Mestarien liigan alkulohkon päätöskierros oli raikas avokämmen suurseurojen kasvoille

Mestarien liigan alkulohkot ovat paketissa. Jos suurseurat ovat omalla tasollaan ja pelissä on mainitsemisen arvoisia panoksia, Eurooppa-liigaan tai kerrosta alempaan kastiin kuuluvilla joukkueilla ei ole edelleenkään sanottavaa, kirjoittaa MTV Urheilun Anssi Shemeikka.

Suurseurojenkaan arki ei kuitenkaan vuodesta toiseen ole auvoista. Real Madrid on hallinnut Eurooppaa viimeiset vuodet, mutta kesällä Zinedine Zidanen ja Cristiano Ronaldon poistumisesta alkanut turbulenssi on ajanut seuran jonkin asteiseen kriisiin, jota esimerkiksi lohkojumboksi lopulta jäänyt TsSKA Moskova osasi kaksi kertaa täydellisesti hyödyntää.

B-miehistön peluuttaminen voi olla monesta syystä perustelua jatkopaikan varmistuttua, mutta ainakin Real Madrid ja Manchester United saivat keskiviikkona tylyn muistutuksen siitä, mitä se voi välittömästi kustantaa.

Juventus puolestaan hävisi Young Boysille lähestulkoon parhaalla miehistöllä. Kotikenttä ja yksittäiseen otteluun hiottu pelitapa ovat pienemmillekin seuroille yhä tehokkaita aseita.

Pep Guardiola jakoi pitkin syksyä kehuja Lyonille ja Hoffenheimille. Euro-otteluiden merkittävästi kovempi taso kotimaan sarjaan verrattuna yllättää argentiinalaisen kuulemma aina. Yksittäisiä tuloksia lukuun ottamatta voimasuhteet eivät ole Euroopassa kuitenkaan muuttuneet.

Pelaamisen rakenne, äärimmilleen viritetty ammattilaisuuden kulttuuri arjessa sekä nämä molemmat mahdollistava paine seuran pankkitilillä ovat tekijöitä, jotka varmistavat, ettei alemmasta kategoriasta ole pysyvämpiä nousuja luvassa ilman uusia ja varakkaita omistajatahoja.

Vai onko sittenkin? 1990-luvun suurseura Ajax on tunnettu tällä vuosituhannella lähinnä sympaattisena ja laadukkaana nuorten pelaajien kasvattajana, mutta keskiviikon Bayern-ottelu ja koko syksy ovat osoittaneet, ettei päävalmentaja Erik ten Hagin joukkue tyydy enää vain eurojalkapallon poskesta siliteltäväksi kummipojaksi.

Ajaxin kohdalla ei tarvitse puhua enää yksittäisistä otteluista tai suonenvedoista. Frenkie de Jong, Donny van de Beek ja muut Euroopan halutuimmat pelaajat tulevat aiheuttamaan isoja ongelmia suurseuralle, joka maanantaina hollantilaisten vastustajaksi neljännesvälieriin arvotaan. 

Lue myös:

    Uusimmat