Näitä asioita kukaan ei halua kuulla laihdutuskuurin aikana

Etenkin kesän kynnyksellä moni ottaa itseään niskasta kiinni ja parantaa elintapojaan haaveillessaan painonpudotuksesta. On tiettyjä asioita, joita laihduttajalle ei kannata sanoa missään olosuhteissa.

Jos päätös laihdutuksen aloittamisesta on tehty, kaipaa jokainen lähipiiriltään tietynlaista tukea. Health.com-sivusto listasi kommentit, jotka eivät miellytä laihduttajan korvaa.

"Leivoin nämä sinua varten..."

Liki puolet ihmisistä, jotka ovat laihdutuskuurilla, kokevat, että heitä painostetaan herkuttelemaan ruoilla, jotka eivät kuulu heidän ruokavalioonsa. Laihduttajan on helpompi sortua painostamiseen, kun herkkujen tarjoilija liittää mukaan tunteet. Ei kai hän loukkaannu, jos herkuista kieltäytyy?

"Lähdetään ulos syömään. Minä voin maksaa!"

Etenkin itsekin painonpudotuksesta haaveileva saattaa kutsua laihduttajan herkulliselle aterialla – parhaassa tai pahimmassa tapauksessa ilmaiseksi. Laihduttajan on usein vaikea kieltäytyä tarjouksesta, mutta ammattilaiset kehottavat pitämään kiinni omasta päätöksestä.

– Ole rehellinen. Kiitä tarjouksesta ja kieltäydy kohteliaasti, amerikkalaisen laihdutusklinikan johtaja Sejal Shah neuvoo.

"Mitä väliä muutamalla kilolla on?"

Painonpudottaja kokee kilojen tiputtamisen vähättelemisen aliarviointina – ja syystä. Laihduttajat eivät mielellään kuuntele kommentteja vain muutaman kilon painonpudotuksen vähäisyydestä – alku se on sekin. Laihdutukseen perehtynyt kirjailija Greg Hottinger neuvoo laihduttajia välttämään vastaavia puheenaiheita säästyäkseen hermostumiselta.

– Jos laihduttamiseni ei sinua kiinnosta, voimme vaihtaa puheenaihetta, Hottinger neuvoo.

"Oletko kokeillut jo tätä dieettiä?"

Uusia, terveempiä elintapoja tavoitteleva laihduttaja on harvoin mielissään kommenteista, jotka koskevat ihmedieettejä. Asiantuntija muistuttaa, että pitkällä tähtäimellä uudet, terveellisemmät elintavat ovat erilaisia pikadieettejä huomattavasti terveellisempiä.

– Tämän kommentin kuulee usein ihmiseltä, joka ei tiedä, kuinka epäterveellisiä erilaiset jojo-dieetit saattavat olla, terveysekspertti Frances Largeman-Roth kertoo.

"Näytit paremmalta pyöreämpänä"

Kommentit aiemmasta ulkonäöstä eivät ole laihduttajan mieleen. Ylipainon pudottamista puolustavat niin monet terveysseikat, että laihduttaja on harvoin mielissään vastaavista kommenteista. Largeman-Roth kehottaa laihduttajaa puolustamaan omaa terveyttään.

"Ethän laihduta liikaa?"

Kun laihdutuskuuri alkaa mukavasti, voi lähipiiristä sadella huolestuneita kommentteja siitä, ettei painonpudotus luisu äärimmäisyyksiin. Kun uudet elintavat ovat terveelliset, haluavat laihduttajat usein sivuuttaa aiheen. Läheisille on kuitenkin hyvä kertoa konkreettisia esimerkkejä oman dieetin terveellisyydestä, jotta huolet kaikkoavat.

– Heille on hyvä kertoa noudattavansa terveellistä laihdutusohjelmaa, Shah neuvoo.

"Kehitä itsekuriasi ja lopeta herkuttelu!"

Usein luonnostaan erityisen hoikkien on helppo jakaa laihdutusneuvoja kilojensa kanssa kamppaileville. Ihmisten aineenvaihdunnassa, mieliteoissa ja tottumuksissa on kuitenkin merkittäviä eroja. Largeman-Rothilla on kommentti valmiina itsekurista muistuttaville.

– Se saattaa toimia sinulle, mutta ei minulle, hän neuvoo laihduttajaa sanomaan.

"Oletko varma, että saat syödä tuota?"

Dieettipoliisien kommentit ovat laihduttajan kammo. On tärkeää muistaa, että laihduttaja on itse se, joka seuraa oman dieettinsä onnistumista. Harva haluaa herkkupäivänään kuulla muistutuksia ruokien kaloripitoisuuksista.

"Miksi onnistuisit tällä kertaa?"

Rehellisyys maan perii, mutta laihduttaja ei halua kuulla epäonnistuneista dieeteistään silloin, kun uusi elämäntapa on alkanut mukavasti. Laihduttaminen on suuri päätös, johon jokainen tarvitsee kaiken mahdollisen tuen – epäilysten sijaan.

"Ihan tylsää, että olet dieetillä!"

Uusi ruokavalio saattaa alkuun vaikuttaa merkittävästi elintapoihin. Kun päätös laihdutuksen aloittamisesta on tehty, ei kukaan halua kuulla entisistä elämäntavoistaan muistutuksia. Laihdutuskuurille ryhtymisen takana on aina syy. Rehellisyys on poikaa, kun joku harmittelee vasta aloitetun laihdutuskuurin varjopuolia.

– Ollakseni rehellinen, en viihdy tällä hetkellä nahoissani. Minua on nyt vain kestettävä tällaisena ennen kuin olet sellaisessa kunnossa, että tunnen oloni mukavaksi, Shah neuvoo.


MTV3/Helmi

Lähde: Health.com

Kuva: Shutterstock, Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja