Erityisesti kehitysmaissa naiset ja tytöt ovat yhteiskunnallisen kehityksen hyödyntämätön voimavara. Suomalaiset vaikuttajanaiset perustivat Naisten Pankin, jotta kehitysmaiden taloutta saataisiin kohennettua työteliäiden, idearikkaiden ja ahkerien naisten potentiaalin avulla.
MTV3:n uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila oli Kirkon Ulkomaanavun hallituksessa, kun KUA:n toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen pyysi Ylä-Anttilaa vetämään vaikuttajanaisten matkan kehitysyhteistyökohteeseen.
– Se vaikutti mielenkiintoiselta, ja innostuin heti. Kohteeksi valikoitui Liberia, joka oli toipumassa sisällissodasta naispresidentin johdolla. Tammikuussa 2007 meitä lähti 15 naista matkalle.
Naisille reissu oli suuri elämys. Seurue kävi tapaamassa presidenttiä ja hallitusta sekä tutustui Kirkon ulkomaanavun kehitysyhteistyöhankkeisiin paikan päällä. Paluumatkalla naiset kävivät läpi tuntemuksiaan matkasta Brysselin lentokentällä.
– Pohdimme, että mitä jäi mieleen ja mitä meidän mielestämme pitäisi tehdä. Ajatus syntyi silloin, ja lähdimme perustamaan Naisten Pankkia.
Tarkoituksena oli perustaa yhteisö ja rahasto kehitysmaiden naisten yrittäjyyden sekä toimeentulon tukemiseksi, ja sillä tavoin poistaa köyhyyttä. Naisten Pankki perustettiin toukokuussa 2007.
"Kääritään hihat ylös"
Liberiassa käyneiden naisten lisäksi Naisten Pankki sai perustamishetkellä lähes 70 perustajaosakasta. Sen jälkeen Naisten Pankki on saanut uusia osakkaita tasaiseen tahtiin. Tällä hetkellä mukana on yli 400 naista, miestä ja yritystä. Lisäksi Naisten Pankin toimintaa ovat tukeneet lukuisat kerta- ja kuukausilahjoittajat.
– Ihmisillä on varmaankin jonkinlaista patoutunutta tarvetta tehdä hyvää, ja he miettivät, miten hyvää voisi tehdä järkevästi. Tämä on varma sijoituskohde, sillä tästä saa hyvää mieltä, ja on oikeasti mukana synnyttämässä uutta ja kestävää kehitystä, Ylä-Anttila kertoo.
Naisten Pankin alkumetreiltä asti mukana ollut perustajaosakas Sari Baldauf uskoo, että tehokkain tapa auttaa on tukea omaehtoista toimeentuloa. Siksi hän lähti mukaan Naisten Pankin toimintaan.
– Arvostan tekoja puhetta enemmän. Naisten Pankki on yhteisö, jossa asetetaan kunnianhimoisia tavoitteita, kääritään hihat ylös ja ryhdytään hommiin. Konkreettista ruohonjuuritason työtä, jota tehdään vapaaehtoisesti, antaumuksella ja ilolla!
20 eurolla kampaamo pystyyn
Ylä-Anttila ryhtyi pohtimaan omaa mahdollisuuttaan auttaa nelisen vuotta sitten.
– Mietin tsunamin jälkeen, että mitä median roolissa voisi tehdä raportoinnin lisäksi. Pohdin, että voidaanko mitään tehdä ennen kuin suuria katastrofeja tapahtuu.
Liberiassa sodasta toipuvan maan tilanne oli hauras ja koskettava, mutta ihmisillä oli edelleen jäljellä toivoa ja uskoa kehittymiseen. Naisten Pankki osoittautui hyväksi tavaksi auttaa maata jaloilleen.
Parhaillaan Naisten Pankki tukee lukuisia eri hankkeita Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Perustajajäsenistä koostuva ohjausryhmä valitsee Naisten Pankin tukemat hankkeet Kirkon Ulkomaanavun tekemistä ehdotuksista. Hankkeissa edistetään muun muassa tyttöjen ja naisten koulutusta sekä annetaan pienlainoja.
– Jo pienet teot auttavat. 20 eurolla voi saada kampaamon aikaiseksi, Ylä-Anttila kertoo.