Naisten ja miesten yhteismajoitus armeijassa - mitä mieltä ovat naiset?

Ajatus muutokseen naisten ja miesten välisiin majoitusjärjestelyihin armeijassa ei saa täystyrmäystä naisten keskuudessa.

Torstaina Varusmiesliiton puheenjohtaja Ville Blom kertoi oman mielipiteensä naisten ja miesten välisiin majoitusjärjestelyihin armeijassa. Hänen mukaansa olisi hyvä, että Suomessa siirryttäisiin Norjassa käytössä olevaan ratkaisuun, jossa naiset ja miehet majoittuvat samoissa tuvissa.

Puolustusvoimien koulutuspäällikkö eversti Hannu Hyppönen pitää nykyistä järjestelyä toimivana.

Panssariprikaatin kapteeni Inker-Anni Näkkäläjärvi kertoo, että muutosta ei hetkeen ole tulossa, mutta koska asia nostettiin esille, asiasta käydään varmasti keskustelua.

– Tällä hetkisellä käytännöllä on hyvät puolensa, naiset saavat omaa rauhaa ja pientä yksityisyyttä; on esimerkiksi helpompi vaihtaa vaatteet omassa tuvassa. Jos taas miehillä ja naisilla olisi samat tuvat, ryhmäkiinteys paranisi varmasti. Kaksipiippuinen juttu, olen tämän hetken tilanteeseen tyytyväinen, kapteeni Näkkäläjärvi kertoo.

Viime heinäkuussa palveluksensa aloittanut Noora Heikkilä on samoilla linjoilla kapteeni Näkkäläjärven kanssa.

– Asialla on puolensa. Kuitenkin naisilta odotetaan paljon täällä (armeijassa), kun ollaan tultu tänne vapaaehtoisesti, joten on hyvä saada tukea omasta tuvasta, kun kaikki naiset ovat samassa asemassa. Aliupseerikoulussa tuvat taas menevät koulutusryhmittäin, ja naiset jäävät ulkopuoliseksi omasta ryhmästään. Varsinkin, kun palvelus lähenee loppuaan, johtajana olisi hyvä olla ryhmässään enemmän läsnä.

Kyse ei ole tasa-arvosta

Tänä vuonna armeijaan hakevia naisia oli ennätysmäärä. Jos Puolustusvoimat päättäisivät siirtyä Norjan mallin mukaiseen yhteismajoitukseen, muutos ei luultavasti näkyisi armeijaan hakevien naisten määrässä.

– Ei yhteismajoitus olisi vaikuttanut lähtööni armeijaan. En olisi minkään tuollaisen antanut olla esteenä, alikersantti Heikkilä kertoo pienen pohdinnan jälkeen.

– En usko, että (naisten määrä) laskisi. Kyse olisi ajatusmallinmuutoksesta. Lähtökohtaisesti siinä vaiheessa, kun hakeudutaan inttiin, pitää olla tiedossa, mikä tilanne on, kapteeni Näkkäläjärvi jatkaa.

Varusmiehille ei ole vielä järjestetty kyselyä majoitusjärjestelyistä, mutta asia on puhuttanut ihmisiä sosiaalisessa mediassa. Varsinkin miehet ovat yhteismajoituksen kannalla vetoamalla tasa-arvoon.

– Minusta se ei ole niinkään tasa-arvokysymys. Vaan pointti olisi se, että nainen pääsisi olemaan osana joukkoaan ympärivuorokautisesti ja sitä kautta ryhmäkiinteys paranisi. Se, että naisilla on omat tuvat, ei ole epätasa-arvoista, sillä naiset tekevät tuvissaan kaiken saman, minkä miehetkin, kapteeni Inker-Anni Näkkäläjärvi kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat