Tapetuksi väitetyn miehen 23-vuotias tytär vangittiin EIT:n tuomioon liittyvistä rikosepäilyistä

Nainen vangittiin EIT:n tuomioon liittyvästä rikosepäilystä 1:04
MTV Uutiset Live kertoi tuomiosta perjantai-iltapäivällä.

Vuonna 1996 syntynyt nainen vangittiin epäiltynä törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä.

Rikosepäily liittyy siihen, onko Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle (EIT) annettu väärää tietoa Irakin kansalaisesta. Surmatuksi väitetyn miehen epäillään olevan sittenkin elossa. Nyt vangittu nainen on MTV Uutisten tietojen mukaan miehen tytär, joka teki EIT:lle valituksen vuonna 2017 tapahtuneesta karkotuksesta.

Ihmisoikeustuomioistuin antoi marraskuussa Suomelle langettavan päätöksen tapauksessa, jossa silloisten tietojen mukaan Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut mies olisi surmattu kotimaassaan Irakissa pian paluunsa jälkeen.

– Esitutkinta asiasta on käynnissä ja tätä ennen asiaa on selvitetty esitutkintalain mukaisessa esiselvittelyssä. Eri tavoin asiaan liittyvien henkilöiden kuulemisen ja muun taktisen ja teknisen tutkinnan perusteella vankivaatimuksen tekeminen tuli ajankohtaiseksi, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jan Aarnisalo kommentoi keskusrikospoliisin tiedotteessa.

EIT:n ratkaisu oli yksimielinen

Langettavassa päätöksessään EIT katsoi, että Suomi oli rikkonut menettelyssä Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikloja 2 ja 3, jotka käsittelevät oikeutta elämään ja kidutuksen kieltoa. Päätöksen takana on seitsemän tuomaria, jotka olivat ratkaisussaan yksimielisiä.EIT katsoi, etteivät Maahanmuuttovirasto ja Helsingin hallinto-oikeus ottaneet miehen taustaan liittyviä riskejä ja aiempia tapahtumia riittävästi huomioon kielteisen turvapaikkapäätöksen antaessaan. Sen mukaan Suomen viranomaiset olivat tai niiden olisi pitänyt olla tietoisia siitä, että mies saattaisi joutua hengenvaaraan Irakissa.

Rikoskomisario Aarnisalo on aiemmin vahvistanut, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen langettavaan ratkaisuun vaikuttanut kuolintodistus on Irakin viranomaisten mukaan väärennetty. Sen sijaan hän ei ole vahvistanut sitä, että pidätetty ja nyt vangittavaksi vaadittava nainen olisi sama ihminen, joka aikanaan teki valituksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. KRP tiedotti esitutkinnasta keskiviikkona. Aarnisalo totesi tuolloin, että tutkinta on vielä varsin alkuvaiheessaan.

Juttua ja otsikkoa päivitetty klo 13.16: Nainen vangittiin.

Lue myös:

    Uusimmat