Jukurien CHL-seikkailu jätti käteen hurjat tappiot ja kinan organisaation kanssa – "Meillä oli vähän nokkapokkaa"

Olli Jokiselta kriittistä puhetta SM-liigasta – "Aika iso ongelma" 3:06
Jukurien päävalmentajalla Olli Jokisella oli kriittistä sanottavaa SM-liigasta lauantain Sport-ottelun jälkeen.

Jukureiden historian ensimmäinen CHL-kausi jätti jälkeensä 100 000 euron tappiot. Jääkiekon Mestarien liigasta koituneet kulut yllättivät mikkeliläiset.

Jukurit tiedotti viime viikon tiistaina ennätyksellisestä liikevaihdostaan kaudella 2022-2023. Silti tilikausi kääntyi selvästi miinukselle, mihin olivat vaikuttamassa CHL:ään osallistumisesta kertyneet roimat tappiot.

Jukurien toimitusjohtaja Antti Laakso mainitsi MTV Urheilun haastattelussa erityisesti korkeiden matkustuskulujen tulleen seuralle yllätyksenä koronaviruspandemian jäljiltä. Mikkeliläisseura kohtasi lohkovaiheessa Luulajan Ruotsista, Sparta Prahan Tshekeistä ja Aalborg Piratesin Tanskasta.

– Hinnat olivat pompanneet covidin jälkeen aika paljon ylöspäin. Jouduimme käyttämään charter-lentoja, jotka koituivat meille ansaksi, Laakso avasi.

– Odotimme saavamme lennot paljon halvemmalla, mitä loppupeleissä jouduimme maksamaan. Muutamia kymmeniätuhansia meni enemmän ennakkoarvioon nähden. Siinä oli vaarana, ettei konetta saisi lainkaan.

Jukurit onnistui taloudellisista murheista huolimatta urheilullisesti CHL:ssä selvittyään pudotuspeleihin. Paikka kahdeksan parhaan joukossa irtosi kuitenkin vähemmän toivotulla tavalla.

Jukurien lohko-ottelu lokakuulta 2022 Sparta Prahaa vastaan peruuntui, kun tshekkiläiset eivät saapuneet lentokone-ongelmien myötä lainkaan paikalle. Seurauksena yhden pelin lipputulot jäivät kokonaan saamatta.

Jo maksaneille katsojille tarjottiin palautuksen sijaan mahdollisuus siirtää ottelulippu seuraavaan kotipeliin. Lohkopelien myynti oli ylipäätänsä hankalaa. Vain kohtaaminen Ruotsin suurseuraa Luulajaa vastaan vetosi mikkeliläisyleisöön.

Myös Sparta-pelin peruutuksesta saadut korvaukset jäivät ikävän pieniksi.

– Tarkkaa summaa en uskalla sanoa, mutta murto-osa tuotoista. Meillä oli siitä peruutuksesta vähän nokkapokkaa CHL:n organisaation kanssa, Laakso paljasti.

CHL:stä voitolle jääminen taloudellisesti vaatii vahvaa urheilullista menestystä. Suurimmat palkintorahat jaetaan vasta turnauksen viimeisissä vaiheissa.

Viime kaudella CHL:n voittanut Tappara ansaitsi kokonaisuudessaan puolen miljoonan euron voittorahat saavutuksestaan. Toisen finalistin ruotsalaisen Frölundan palkintoansiot jäivät 160 000 euroon.

Jukurien osalta CHL söi aikaa ja rahaa. Myös pudotuspelipaikka Liigassa lipui kevätkaudella hyppysistä.

Jäikö Mestarien liigaan osallistumisesta mikkeliläisseuralle mitään positiivista käteen?

– Hehhehe, hyvä pelillinen menestys, Laakso naurahti kysymykseen kiteyttäen Jukurien CHL-matkan hyödyt.

Mahdollisuus kannattavaan liiketoimintaan

CHL:n aiheuttamien kulujen ennakointi on ollut helpompaa suomalaisseuroille, jotka ovat olleet turnauksessa mukana aiemmin. Kilpailuun tänä vuonna osallistuvien Pelicansin ja Lukon kokemukset sarjasta ovat myönteisempiä.

Pelicans pelaa CHL:ssä toista kertaa seuran historiassa. Lahtelaisseuran toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen uskoo, että turnaukseen osallistumisesta voi tehdä taloudellisesti kannattavaa oikeanlaisilla peliliikkeillä.

Pelicansissa on asetettu suuret panokset erityisesti kotiotteluiden onnistuneeseen markkinointiin. Seura on havainnut tänä syksynä yleisössä heränneen enemmän kiinnostusta CHL-pelejä kohtaan.

Osaksi tähän ovat vaikuttaneet myös lohkoon arvotut vastustajat, kuten Leijonat-vahti Emil Larmin tähdittämä puolustava Ruotsin mestari Växjö Lakers.

Tärkeintä on oman kotiottelun kaupallistaminen, että miten siinä onnistuu. Tämä on bisnestä, joka on mahdollista saada kannattavaksi. Se vaatii huolellista tarkastelua ja laskemista yleisön ja yhteistyökumppanien mukaan, Pöyhönen arvioi.

Rauman Lukon toimistolla on havaittu myös nousevaa kiinnostusta CHL-kiekkoa kohtaan. Joukkueiden määrää on vähennetty ja näin alkusarjan ottelujen kilpaillullisuus myös kasvanut.

Kulut ovat näkyneet eniten matkustuksessa lentoineen ja majoituksineen. Lukolla on takana jo vierailut Sveitsiin Rapperswiliin ja Tanskaan Aalborgiin. Jäljellä on vielä reissu Saksaan kohtaamaan Red Bull München.

Tästä huolimatta ennusmerkit Raumalla viittaava siihen, että CHL-reissusta selvittäisiin positiivisella tuloksella.

Tässä on pieni mahdollisuus, että tämä on kannattavaa jo alkusarjassa. Voimme päästä omillemme tai saada pienen voiton. Jompi kumpi näyttäisi toteutuvan, Lukon toimitusjohtaja Jukka Kunnas ennustaa.

CHL:n alkusarjaa on kaksi kierrosta jäljellä. Suomalaisseuroista Ilves on varmistanut jo paikkansa pudotuspeleissä. Lukko, Pelicans ja Tappara ovat myös tällä hetkellä pudotuspelisijoilla 16 parhaan joukossa.

Lue myös:

    Uusimmat