Oletko jo äänestänyt? Näistä syistä suomalaiset jättävät äänestämättä kuntavaaleissa

MTV:n kuntavaalikysely: Yli 60 prosenttia aikoo äänestää ennen vaalipäivää 2:03
MTV:n kuntavaalikysely: Yli 60 prosenttia aikoo äänestää ennen vaalipäivää.

Suomalaiset arvioivat oman äänestysaktiivisuutensa kuntavaaleissa erittäin hyväksi, selviää MTV Uutisten ja Taloustutkimuksen kyselystä.  

Niillä vastaajilla, jotka eivät ole varmoja, aikovatko äänestää, yleisimpiä syitä jättää äänestämättä yhdistää tyytymättömyys politiikkaan ylipäätään.  

Kyselyn mukaan monilla äänestysinnokkuutta vie se, ettei löydy sopivaa ehdokasta, ei näe äänestämisen vaikuttavan tai mikään puolue ei ole saanut vakuuttuneeksi. Suurta osaa politiikka ei yksinkertaisesti kiinnosta.  

Moni jättää äänestämättä kannanottona

Tampereen yliopiston vaalitutkijan Sami Borgin mukaan taustalla voi olla myös huonoja omakohtaisia kokemuksia vaikuttamisesta kunnassaan.  

– Jos on paljon tällaisia vaikuttamiskokemuksia, on tavallaan perusteltuakin, että se aiheuttaa pettyneisyyttä ja voimattomuuden kokemusta, hän sanoo. 

Jopa 30 prosenttia kyselyyn vastanneista näkee äänestämättä jättämisen kannanottona. 

Äänestysinnokkuus voi nousta poikkeuksellisen korkeaksi – MTV:n kysely: Jopa 85 prosenttia äänestäisi nyt kuntavaaleissa 3:09
Äänestysinnokkuus voi nousta poikkeuksellisen korkeaksi – MTV:n kysely: Jopa 85 prosenttia äänestäisi nyt kuntavaaleissa.

MTV Uutisten ja Taloustutukimus Oy:n kyselyyn vastasi 1 045 äänestysikäistä henkilöä toukokuun viimeisellä viikolla (26.-27.5.). Virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa. 

Lue myös:

    Uusimmat