Mainos

Naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen sopimus astui voimaan

Tänään Suomessa on astunut voimaan Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan vastainen yleissopimus, eli Istanbulin sopimus.

Sopimuksen on tarkoitus ehkäistä ja torjua naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja edistää sukupuolten tasa-arvoa. Se velvoittaa Suomea esimerkiksi perustamaan matalan kynnyksen tukikeskuksia, joihin väkivaltaa kokeneiden naisten on päästävä ilman ajanvarausta, sosiaaliturvatunnusta, rahaa tai suomen kielen taitoa. Lisäksi on perustettava ympäri vuorokauden toimiva auttava puhelin ja lisättävä seksuaalisen väkivallan uhrien palveluita sekä turvakotipaikkoja.

Suomen lainsäädäntöä on muutettava sopimusvelvoitteita vastaavaksi, mikä vaikuttaa esimerkiksi seksuaalirikosten määritelmiin.
Istanbulin sopimusta valvoo kansainvälinen seurantajärjestelmä. Myös Suomeen on perustettava väkivallan vastaista työtä koordinoiva ja kehittävä toimielin.

Suomi on saanut kansainvälisiltä valvontaelimiltä, kuten YK:n syrjinnän vastaiselta komitealta, lukuisia huomautuksia siitä, että naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi ei ole tehty tarpeeksi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.