Mainos

Naisen tapaus ei ollut ainoa - röyhkeitä rengasvarkauksia pitkin pääkaupunkiseutua

Suomessa vaihdetaan pian kesärenkaiden tilalle kitka- tai nastarenkaat. Sen tietävät myös varkaat.

Pelkästään viime viikolla pääkaupunkiseudun poliisilaitoksilla on ollut useampi rengasvarkaus tutkinnassa. 

– Syksy ja kevät ovat varkauksien sesonkiaikaa, kun ihmiset valmistautuvat renkaidenvaihtoon. Kysyntä on silloin kovaa esimerkiksi netin osto- ja myyntipalstoilla, kertoo rikoskomisario Jyrki Aho Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen Hyvinkään poliisiasemalta.

KUVAA RENKAASI!

Poliisin mukaan rengasvarkauksia on usein hankala selvittää, koska omistajilla ei ole välttämättä minkäänlaista aavistusta renkaiden merkistä, koosta tai tyypistä.

Kun kunnollisia tuntomerkkejä ei ole kirjattu poliiisin järjestelmiin, on renkaat hankala palauttaa oikeille omistajille, vaikka renkaita tutkinnan yhteydessä löytyisikin. 

Poliisin neuvo onkin, että renkaat kannattaa esimerkiksi valokuvata huonon onnen varalta.

Aho on toiminut tutkinnanjohtajana jutussa, jossa klaukkalalaisen naisen huoltoa odottavasta autosta varastettiin renkaat huoltoliikkeen pihassa. Varasta tai varkaita ei toistaiseksi ole saatu kiinni.

Samaan tyyliin renkaita varastettiin viime viikolla myös Helsingissä. Etu-Töölöön parkkeeratuista BMW:stä ja Hondasta vietiin yöaikaan renkaat vanteineen ja renkaattomat autot jätettiin harmaiden betoniharkkojen päälle.

– Tällaiset varkaudet ovat estettävissä lukkomuttereilla. Se tarkoittaa, että yksi viidestä mutterista ei aukeakaan tavallisella avaimella, vaan sen avaamiseen tarvitaan tietyn mallinen avain. Itselläni on sellainen käytössä ja auton voi jättää turvallisin mielin minne vain, ohjeistaa rikoskomisario Juha Juurinen Itä-Uudenmaan poliisista.

Röyhkeitä varkauksia autoliikkeissä

Renkaiden varastaminen suoraan autosta ei kuitenkaan ole ainoa tapa, jolla renkaita viedään. Juurisen tuntuman mukaan yleistä on, että renkaita häviää esimerkiksi kellarimurtojen yhteydessä.

Lisäksi korjaamoista, rengasliikkeistä tai autoliikkeistä saatetaan varastaa kerralla suurikin määrä renkaita. Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan poliisi on juuri saanut kiinni 22-vuotiaan liettualaisen miehen, jonka epäillään vieneen lähes sata rengasta lohjalaisesta autokorjaamosta.

– Tapauksesta on nyt vajaa viikko ja mies on vangittu poissaolevana Virossa. Tällä hetkellä tutkitaan muitakin omaisuusrikoksia, jotka saattavat liittyä häneen, kertoo rikoskomisario Janne Saari.

Vantaalla puolestaan setvitään ainakin kahta, mahdollisesti useampaakin tapausta, joissa renkaita on varastettu tai yritetty varastaa autoliikkeistä.

– Porukka tuli viime keskiviikkona auki olleelle korjaamohallin ovelle puoli seitsemän aikaan illalla. Renkaat olivat hallin sisäpuolella ja seurue nosti renkaat röyhkeästi autonsa kyytiin. Kun asentaja meni paikalle, joukko lähti lipettiin, kuvaa Arita Airport -liikkeen korjaamopäällikkö Pasi Liukko.

Paria tuntia aiemmin samantyylinen varkaus onnistuttiin estämään vantaalaisessa AutoCornerissa. Liukon ja AutoCornerin toimitusjohtajan Esa Hoikan mukaan kyseessä oli todennäköisesti sama nelihenkinen porukka, sillä sekä epäiltyjen että auton ulkonäkö täsmäsivät.

– Meillä osa porukkaa yritti harhauttaa viemällä myyjän huomion. Satuin kuitenkin yhdestä ikkunasta näkemään, kun kaksi seurueen jäsenistä pyöritti renkaita autohallista pois, Hoikka kuvaa.

Juttuja tutkiva Itä-Uudenmaan poliisi ei ole vielä yhdistänyt juttuja yhdeksi tutkintakokonaisuudeksi, mutta alueella on kirjattu useita samantyyppisiä varkauksia. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja