Näin voit estää nivelsairauksien puhkeamista

Eiran sairaalan ylilääkäri, ortopedi Esko Kaartinen kertoo, miten nivelien hyvinvointia voi edistää.

Liikunta ja hyvä lihaskunto ovat tärkeimpiä asioita.

– Liike on äärimmäisen hyvää lääkettä! Liikkeellä pitäisi olla mahdollisimman paljon. Mitä enemmän ikää tulee, sitä tärkeämpää liikkuminen on, Suomen Nivelyhdistyksen puheenjohtaja Esko Kaartinen sanoo.

Kaartisen mukaan istuminen ja paikallaan oleminen ovat pahimpia vihollisia nivelien terveydelle.

– Istumista pitäisi vältellä kuin ruttoa. Tekisi jopa mieleni väittää, että tuoli on ihmiskunnan huonoimpia keksintöjä nivelien hyvinvoinnin kannalta.

Kuntoilullista liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kolmesta viiteen kertaa viikossa. Liikunnasta käyvät myös esimerkiksi ruohonleikkaaminen ja muut vastaavat pulssia nostavat puuhat. Lisäksi lihaskunnosta ja tasapainohallinnasta on tärkeä pitää huolta.

– Huonojenkin nivelien kanssa pärjää paremmin, kun niitä liikuttelevat lihakset ovat hyvässä kunnossa.

Paino kuriin

Reilu ylipaino on Kaartisen mukaan merkittävä riskitekijä monien nivelsairauksien puhkeamiselle. Paino kannattaa siis pitää lähellä normaalilukemia.

– Paha ylipaino voi jopa moninkertaistaa riskin sairastua polvinivelrikkoon.

Ravinto ja vitamiinitasot kohdilleen

Kolmas tärkeä asia on ruokavalio. Tukikudokset tarvitsevat useitakin kivennäis- ja hivenaineita, mutta erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota kahteen tiettyyn vitamiiniin.

– Nivelemmekin tarvitsevat riittävän määrän C- ja D-vitamiinia. Varsinkin D-vitamiiniarvot ovat monilla aivan liian alhaiset.

Sekä apteekit että terveyskaupat myyvät erilaisia ravinnevalmisteita, joiden sanotaan auttavan nivelten oireilemiseen. Kaartinen ei ensisijaisesti käyttäisi näitä tuotteita ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa, mutta mikäli nivelistön oireita ilmaantuu, niitä voi varsin turvallisesti kokeilla.

Selvyyttä ja hoitoa kipuihin

Monet nivelsairaudet kulkevat myös perintötekijöinä suvussa, joten sairauksien puhkeamista ei siten aina voi estää. Tämä ei silti tarkoita sitä, että nivelistä ei kannattaisi yrittää pitää hyvää huolta.

Kaartinen muistuttaa, että mahdollisesti kipeytyviä niveliä ei kannata jäädä ihmettelemään ja omatoimisesti hoitelemaan viikkokausiksi.

– Mikäli kiusaavia oireita on, pitää niiden syy ehdottomasti selvittää. Jos pitäytyy vain elelemään kivun ehdoilla, tekee helposti todella pahan karhunpalveluksen itselleen.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja