Näin voit aktivoida muistiasi päivittäin

Muistilla on kansan suussa monia erilaisia muotoja; tunnetuimmat lienevät kanan muisti ja norsun muisti. Vanhemmiten muisti heikkenee luonnollisesti, mutta myös sairaudet kuten dementia ja Alzheimer vaikuttavat siihen. Kuinka muistia voisi parantaa nyt, terveenä etukäteen, kun helpotkin asiat tuntuvat päivittäin unohtuvan?

– Muistin toiminnassa on kolme eri vaihetta: tallentaminen, säilyttäminen ja palauttaminen, kertoo Reidar Wasenius.

Wasenius on kouluttaja ja esiintyjä, joka on tunnettu kehittämästään Aivobicistä sekä luennoillaan esittämistään ja toteuttamistaan aivotreeneistä.

Aivojakin voi treenata

Waseniuksen mielestä mielen kyvyt ovat taitoja, joiden kehittämiseen on olemassa konkreettisia keinoja ja menetelmiä.

– Aivojaan treenaamalla oppii toimimaan tehokkaammin. Tämä johtaa mielekkäämpiin tuloksiin, ja siitä seuraa älykkäämpää toimintaa.

Mielen hyvinvointiin vaikuttavat Waseniuksen mielestä oleellisesti myös oikea ravinto, kehon fyysinen hyvinvointi, sekä ajoittainen joutilaisuus. Tämä on Waseniuksen mielestä avainasemassa.

– Lepo on aivoille todella tärkeää.

Opi tekemällä luvuista tarina

Muistin toiminta perustuu kolmeen pääasialliseen seikkaan. Ihmisen muisti tallentaa vain tiedon, jonka ymmärrämme. Käsittämättömät asiat jäävät auttamattomasti muistin ulkopuolelle hyödyttöminä. Muistamme paremmin myös sen, mikä poikkeaa totutusta tai aiheuttaa vahvoja aistimuksia ja tunteita.

– Asia, joka muodostaa loogisen, eheän ja mielekkään kokonaisuuden, jää parhaiten mieleen.

– Näitä mielekkäitä kokonaisuuksia kutsutaan episodeiksi, joista parhaat jäävät mieleen, sillä ihmismieli pyrkii jatkuvasti kutomaan kokemamme asiat meille järkeenkäyviksi tapahtumasarjoiksi.

Myös muistitaitojen kehittäminen perustuu näihin kolmeen seikkaan. Numeropohjaisen tiedon muistamiseen Waseniuksella on omat keinonsa.

– Numerot on helppoa järjestää mielessään konsonanttiäänteiksi. Nämä konsonanttiäänteet pystytään muuttamaan sanoiksi.

Sanojen tullessa mieleen niistä alkaa muodostua tarina, jonka ihminen lopulta visualisoi itselleen selkeäksi tarinaksi.

Tee joka päivä tutkimusmatka

Wasenius on sitä mieltä, että uudet kokemukset avartavat mieltä. Nämä kokemukset poikkeavat totutusta, ja jäävät näin ollen helposti mieleen.

– Olisi tärkeää sisällyttää jokaiseen päivään pieni tutkimusmatka. Aihepiirillä ei ole niinkään väliä, kunhan se kiinnostaa itseä.

Myös yksikertaiset, päivittäin tapahtuvat asiat voi muuttaa mielenkiintoisiksi ja hieman uudemman tuntuisiksi kokemuksiksi. Esimerkiksi pelkästään uuden radiokanavan kuunteleminen työmatkalla saa aikaan uudenlaisia virikkeitä aivoissa.

Myös lempikirjailijan kirjottaman dekkarin vaihtaminen tuntemattomamman kirjailijan runokokoelmaan herättää uusia mielikuvia.

– Päivittäin jostakin mieluisasta asiasta luopuminen on myös uutta ja mielenkiintoista. Lopulta näiden asioiden tilalle tulee uusia asioita, joiden ei aiemmin ole edes kuvitellut olevan mielekkäitä, Wasenius päättää.

Lähde: Reidar Wasenius/BRIIM 2009

Kuva: Colourbox.com

Studio55/Fiia Jokinen

Lue myös:

    Uusimmat