Turun puukkoiskusta kaksi vuotta: Näin veriset minuutit etenivät hetki hetkeltä – hätäkeskuspuhelu keskeytyi kauhunhuutoihin

8:10
Kuuntele selkäpiitä karmiva hätäpuhelu yllä olevalta videolta. Näet myös, miten tapahtumat etenivät hetki hetkeltä sekä dramaattisen kiinnioton.

Turun puukkoiskusta on tänään kulunut kaksi vuotta. Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran heti iskun jälkeen.

Kello löi 16.02, kun Turun hätäkeskus vastasi hätäpuheluun. Kauhistunut nainen kertoi puukotuksesta Turun kauppatorilla, puhelu keskeytyy välillä karmiviin ja pelonsekaisiin huutoihin. Oli perjantai 18. elokuuta 2017.

Turun kauppatorille oli hetkeä aiemmin saapunut turvapaikanhakijana Suomessa oleskeleva Abderrahman Bouanane, jonka aikomuksena oli tappaa ihmisiä, summanmutikassa, täysin satunnaisesti.

Mies kävelee jäätelökioskin luokse ja tilaa itselleen jäätelön. Hetken päästä hän suuntaa tappamaan. Ensimmäinen uhri on esitteitä jakamassa oleva nainen, Jehovan todistaja.

Bouanane poistuu paikalta, jonka jälkeen puukotettua naista ryntää auttamaan Hassan Zubier. Puukottaja kuitenkin palaa takaisin ja käy Zubierin sekä hänen tyttöystävänsä kimppuun puukottaen heitä.

Ensimmäisenä puukotuksen kohteeksi joutunut esitteitä jakanut nainen menehtyy paikan päälle, mitään ei enää ollut tehtävissä ensihoidon saavuttua, sillä häntä oli puukotettu niin pahasti.

Hätäkeskukseen karmiva puhelu

Ensimmäisessä hätäkeskukseen saapuneessa puhelussa nainen kertoo kauppatorilla tapahtuneesta puukotuksesta. Puhelu keskeytyy pelonsekaiseen huutoon. Puhelu jatkuu hetken päästä.

Voit kuunnella hätäkeskustallenteen yllä olevalta videolta.

Torilla lisää uhreja

Bounanen verinen matka jatkuu torilla ja hän puukottaa neljättä uhria. Puukotusyrityksen kohteeksi joutuu myös mies, joka ei saa tilanteessa fyysisiä vammoja.

Torialueella Bouanane jatkaa juoksuaan ja hyökkää lastenrattaita työntävän italialaisnaisen kimppuun, joka yrittää perääntyä tilanteesta.

Mies ehtii lyödä naista muutaman kerran puukolla, jonka seurauksena nainen lyyhistyy maahan. Miestä jahtaavat sivulliset saavat Bounanen jatkamaan matkaansa.

Silminnäkijä kertoo MTV Uutisille vuosi puukotuksen jälkeen, että oli ollut tapahtumahetkellä torilla pakkaamassa myymiään kirpputoritavaroita, kun taustalta oli kuulunut huutoa.

– Näin miehen torin toisella puolen, jossa hän oli jo puukottanut yhden ihmisen kuoliaaksi. Tämä sama mies sitten juoksi meidän luoksemme, nappasi naisen, jolla oli lastenvaunut mukanaan ja riepotteli tätä naista, kunnes sivulliset ajoivat hänet pois, nainen kertaa tapahtumia.

Lastenrattaissa istui yksinäinen vauva

Silminnäkijän mukaan kolme ihmistä oli jäänyt auttamaan maassa makaavaa äitiä, kun hän itse oli ihmetellyt kenen vauva istui torilla yksin rattaissa.

Pian naiselle valkeni, että kyseessä oli juuri maahan lyhistyneen puukotuksen uhrin lapsi.

– Lapsi ei jaksanut istua enää rattaissa, joten otin hänet syliini ja lohdutin. Sillä välin toinen paikalle sattunut nainen yritti tavoittaa lastenrattaista löytyneellä puhelimella lapsen sukulaisia paikalle.

Lopulta lapsen isään saatiin puhelimitse yhteys.

– Mies tuli paikalle aivan vitivalkoisena ja hänen ainoat kysymyksensä olivat, että mitä on tapahtunut ja missä hänen vaimonsa on, kertoo silminnäkijä.

Silminnäkijän mukaan mies vietti paikalla vain muutamia minuutteja, ennen kuin lähti lapsen kanssa sairaalaan vaimonsa perään.

Toinen nainen kuolee

Seitsemäs Bouananen uhri on kauppatorin laidalla. Hän iskee naista puukolla juostessaan hänestä ohitse.

Hirmuteko jatkuu Yliopistokadun ja Kauppiaskadun risteysalueella, jossa menetetään toinen ihmishenki. Uhrina on myös nainen, jota Bouanane puukottaa kuolettavasti.

Lähellä tätä paikkaa puukotuksen uhriksi joutuu 15-vuotias tyttö, joka loukkaantuu tilanteessa.

Mies jatkaa juoksuaan perässään sivullisia, jotka jahtaavat tappajaa. Hän juoksee Kauppiaskatua ylös kohti Maariankatua matkalla puukottaen kahdeksatta ja yhdeksättä uhria.

Poliisi tekee välittömästi U-käännöksen

Mies juoksee Maariankatua pitkin, jolloin tappajaa jahtaamaan saapunut Lounais-Suomen poliisilaitoksen poliisipartio 201 ajaa häntä vastaan.

Poliisiauto tekee välittömästi U-käännöksen ja syöksyy tappajan perään. Tuolla välin Bouanane kuitenkin ehtii puukottaa kymmenettä uhriaan.

Mies jatkaa matkaansa, jolloin perään ennättänyt poliisiauto pysähtyy keskelle Braheninkatua vilkut päällä. Samaan aikaan mies ottaa 11 uhrista kiinni ja pitelee puukkoa hänen kurkullaan.

16.05 puukottajaa ammutaan

Kerroimme aiemmin, että vanhempi konstaapeli hyppäsi ulos autosta ja juoksi muutaman askeleen tekijää kohti vetäen samalla aseen kotelosta.

– Pysähdyin ja tähtäsin tekijää reiteen ja muistikuvani mukaan huusin ”PUDOTA PUUKKO!” poliisimies kertoi esitutkinnan mukaan.

Tekijä katsoi poliisia takaisin ja jatkoi puukon pitämistä naisen kurkulla.

– Minun ja tekijän katseet kohtasivat ja mielestäni tekijä ikään kuin lamaantui tai jähmettyi. Hän vain katsoi minua eikä tehnyt mitään.

Poliisi joutuu turvautumaan ampuma-aseeseen, ja poliisi ampuu Bouananea reiteen. Poliisipartio ilmoitti ampuma-aseen käytöstä kello 16.05.

Kiinniotto viimeisen uhrin luota

Bouananen verinen matka Turussa päättyy Brahenkadulle, Puutorin kohdalle. Hänet otetaan kiinni viimeisen uhrin luota.

Poliisit joutuvat hätistelemään paikalle saapuneita raivostuneita sivullisia, jotka jahtasivat tekijää kauppatorilta saakka. Paikalle saapuu lisää ja lisää viranomaisia, Turun keskusta ulvoo sireeneistä.

Poliisioperaation lisäksi kaupungissa on käynnistynyt massiivinen pelastustoiminta, sillä puukotuksen uhreja pyritään auttamaan kaikin mahdollisin keinoin.

Turun yliopistollinen sairaala siirtyy hätävalmiuteen ja lisää lääkäreitä kutsutaan töihin. Ihmiset ovat järkyttyneitä ja shokissa.

Pikku hiljaa tiedonmurusia tapahtuneesta alkaa levitä tiedotusvälineiden ja sosiaalisen median kautta maailmalle.

Kymmentä ihmistä puukotettiin

Elokuisena päivänä Turussa menehtyi kaksi ihmistä Bouananen puukoniskuihin.

Yhteensä puukotettuja oli 10. Uhrien vammat sijoittuivat ylävartaloon, ja osa loukkaantuneiden vammoista oli hengenvaarallisia.

18.8.2018 klo 11.01. Juttuun kirjoitettu vuosiluku korjattu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja