Näin työpaikalla kiusataan – tunnistatko tilanteet?

Liian paljon työtehtäviä vai ei lainkaan? Yhtäkkiä kaikki työtehtäväsi ovatkin kollegoillasi? Liian vaativia tehtäviä? Liian vaarallisia tehtäviä? Vai huomiotta jättämistä tai huutamista?

Työpaikkakiusaaminen voi ilmetä monin tavoin. Edellä mainitut ovat tyypillisiä esimerkkejä varsinkin niistä tilanteista, joissa kiusaajien joukossa on esimies.

– Kiusattu usein syyllistää itseään, eikä tunnista tilannetta kiusaamiseksi. Saattaa mennä kauankin, että työntekijä rohkaistuu puhumaan asiasta. Ja puhuminenhan mutkistuu, jos kiusaajana on esimies, kertoo sosiologi Camilla Reinboth.

Reinboth kertoi MTV3 Uutisille tyypillisiä työpaikkakiusaamisen esimerkkejä.

Työtehtäväsi tänään: Lenkitä klemmareita

Esimies käyttää usein kiusaamisessa hyväkseen työnjohto-oikeuttaan. Tee tehtäväsi tai olet entinen työntekijä. Tehtävä voi olla epäinhimillisen yksitoikkoinen. Reinbothin kuulema härskein esimerkki työntekijän aliarvioimisesta on se, että työntekijä laitettiin lenkittämään klemmareita koko päiväksi.

Liian vaarallista!

Toisessa ääripäässä on se, että esimies antaa työntekijälle liian vaativia tai vaarallisia tehtäviä. Tai liikaa tehtäviä.

Työtehtävät kaikonneet

Esimies voi kiusata alaistaan myös niin, että yhtäkkiä alaisen työtehtävät on otettu pois, annettu kollegoille, selittämättä tilannetta kyseiselle työntekijälle.

Ei tervehdystä, ei juttelua

Myös alaiset kiusaavat toisiaan monin tavoin. Tyypillistä on esimerkiksi tervehtimättä jättäminen ja kommunikoinnin lopettaminen työkaverin kanssa.

TAI HUUDETAAN

Toinen ääripää äskeiselle on se, että kaikki asiat huudetaan kiusatulle. Huutajana voi olla joko kollega tai esimies.

Mustamaalaus

Yhtäkkiä kuulet käytävillä puhuttavan sinusta perättömiä asioita. Kollegan tai alaisen mainetta saatetaan yrittää mustamaalata työntekijän selän takana.

Uusi esimies heti kiusatuksi

Alainen voi kiusata esimiestä esimerkiksi silloin, kun työpaikalle on juuri valittu uusi esimies. Työntekijät ovat ehkä toivoneet esimiestehtävään jotain toista henkilöä. Kun valinta ei ole mieluinen, kohdistetaan tyytymättömyys uuteen pomoon kiusaamalla.

Oletko joutunut työpaikkakiusaamisen uhriksi? Kerro kokemuksistasi meille osoitteeseen:uutiset@mtv3.fi

Lue myös:

    Uusimmat