Näin tekoäly pisteytti Orpon, Marinin ja Purran puhetaidot – löysi kolmikolta yhden selvän heikkouden

Tekoäly arvioi kärkipuolueiden puheenjohtajien puhetaidot – yksi heikkous löytyiTekoäly arvioi kärkipuolueiden puheenjohtajien puhetaidot – yksi heikkous löytyi 8:02
Tekoäly arvioi kärkipuolueiden puheenjohtajien puhetaidot – yksi heikkous löytyi.

Politiikassa tärkeintä ovat asiat ja teot, mutta siihen, miten poliitikot saavat viestinsä välitetyksi, vaikuttavat heidän esiintymistaitonsa. Asiantuntijat analysoivat Huomenta Suomessa tekoälyn avulla sitä, miten isoimpien puolueiden puheenjohtajat pärjäsivät MTV:n pääministeritentissä keskiviikkona.

Testissä käytetty viestintätoimisto MySpeakerin lanseeraama puhevalmennuksen alusta "MySpeaker Rhetorich" julkistettiin viime syyskuussa Nordic Business Forum 2022 -tapahtumassa Helsingissä. Kävijät saivat julkistuksen yhteydessä kokeilla alustaa omalla puhenäytteellään.

MySpeakerin hallituksen puheenjohtaja André Noël Chaker kertoo, että MySpeaker Rhetorichia kehitettäessä on hyödynnetty koneen ja ihmisen yhteistyötä.

– Olemme käyttäneet deep lerning -metodia, eli tuhannet ihmiset ovat arvioineet sitä, mikä on heidän mielestään uskottava, miellyttävä ja aito puhuja, Chaker selvitti systeemin taustaa Huomenta Suomen haastattelussa.

– Olemme opettaneet koneen tunnistamaan, mikä on vaikuttavaa tässä kontekstissa juuri nyt.

Seuraa vaali-iltaa MTV:n seurassa kello 19.30

MTV Uutiset seuraa vaalipäivää hetki hetkeltä ja näyttää suorassa tuloslähetyksessä ääntenlaskennan etenemisen sekä puolueiden puheenjohtajien reaktiot ja asiantuntijoiden kommentit.

Suora tuloslähetys vaalivalvojaisista ja Pikkuparlamentista alkaa MTV:n uutisankkurin Maija Lehmusvirran johdolla kello 19.30. Lähetys jatkuu, kunnes vaalien ratkaisu on selvä.

MTV:n Tulospalvelu avautuu kello 20 ja näyttää heti ennakkoäänien jakauman. Tämän jälkeen vaalitulos päivittyy reaaliajassa Tulospalveluun, jonka kautta voi tarkastella äänten jakautumista ja oman ehdokkaan äänisaalista.

Tämän vuoden uutuus on noin kello 20.25 MTV:n tuloslähetyksessä julkaistava ennuste eduskuntavaalien tuloksesta.

Jos oma ehdokas on vielä valitsematta, etsi paras MTV:n Vaalikoneesta!

Vaikuttavan viestinnän asiantuntija ja esiintymisvalmentaja Anna Wallin kertoo, että tuloksiin vaikuttavat monet asiat. 

– MySpeaker Rhetorichin alusta mittaa 17:ää elementtiä, jotka vaikuttavat puheen vaikuttavuuteen. Analysoidaan muun muassa sellaisia asioita kuin ääni ja puheen rytmi, äänensävy, eleet, ilmeet, sanavalinnat ja puhujan persoona. 

Voittaja: Riikka Purra 

Chaker ja Wallin kertovat, että Petteri Orpo (kok.), Riikka Purra (ps.) ja Sanna Marin (sd.) olivat tekoälyn mukaan MTV:n pääministeritentissä puhetaitojensa perusteella kokonaispisteissä hyvin tasaväkisiä.

Vaikutuspisteet vaihtelivat 82:n ja 83:n välillä. Maksimipistemäärä on 100. 

Ykköseksi ylsi täpärästi Purra 83 pisteellään. Marin ja Orpo saivat 82 pistettä.

– Kyllä voidaan sanoa, että erittäin taitavia puheenjohtajia ovat kaikki ja taso on korkea, Wallin toteaa.

– Esimerkiksi puheen sujuvuudessa (verrattuna keskivertoihmiseen) pisteet olivat ihan tapissa. Erittäin ammattimaista otetta puhumiseen,  Chakerkin kiittelee.

Missä kehitettävää?

Yksi heikkouskin löytyi.

– Ehkä heikkoutena on tauon käyttö, joka on melkein olematon näissä keskusteluissa. He halusivat puhua niin paljon ja niin nopeasti kuin mahdollista, ennen kuin joku ehtii puhua päälle. Se on tutkimuksen perusteella epätehokkain tapa puhua. Puhumisessa joskus vähemmän on enemmän, Chaker kuvaa.

– Tauko on erittäin tärkeä tehokeino, jota kannattaa hyödyntää, Wallin neuvoo. 

Chaker uskoo, että sisältö ja puhetaito ovat sidoksissa toisiinsa, eli puhetaito tai sen puute eivät peitä aukkoja esimerkiksi asiakysymysten hallinnassa. Myöskään asioiden ja puheen ulkoa opettelu ei toimi. 

– Tilannetaju on erittäin tärkeä puhumisessa. 

Tällaisen pääministerin Suomi saa

Millaisia pisteitä vaalikampanjan aikana myös riitaisan kuuloiseksi arvoidut puheenjohtajat saivat sovinnollisuudessa?

– Huomataan, että etenkin naiset ovat tuolla omapäisessä päässä, kun taas Orpo ihan pikkuisen lähempänä sovinnollisuutta, Wallin toteaa.

– Tästä huomataan, että aika samanlaisella profiililla ovat liikenteessä, eli avoimia ovat, ulospäin suuntautumisen osalta välimaastossa – mikä on melko tyypillistä täällä pohjolassa – tunne-elämän vakaudelta tasapainoisia, johtajia ja tunnollisuuden puolesta välimaastossa.  

Chaker ynnää, että mallin esittämien tulosten perusteella Suomi saa tasapainoisen pääministerin, olipa hän kuka kolmesta tahansa.

Lue myös:

    Uusimmat