Näin teknologiateollisuuden neuvottelijat kertovat sovun syntymisestä: "Pitkä ja raskas prosessi"

3:39

Päänavaajan rooli on aiheuttanut paineita Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välisen työriidan ratkomiseen.

Vientialojen työriitojen ratkeaminen nytkähti tänään eteenpäin, kun Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välille saavutettiin neuvottelutulos. Ratkaisu on vielä hyväksyttävä molempien osapuolten hallinnoissa.

Työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto myöntää, että neuvottelutulosta on etsitty kovien paineiden alla.

– Kyllä tietenkin tämä yleinen työmarkkinatilanne on vaikuttanut aika paljon. Eri aloilla sopimukset näyttävät odottavan meidän ratkaisuamme. Edelleen neuvottelemme kuitenkin omille aloillemme ja jäsenillemme, Aalto sanoo.

Työriitaa voi pitää merkittävänä koko Suomen kannalta, koska teknologiateollisuuden sopimuksesta on muodostunut muiden työehtosopimusneuvottelujen päänavaaja. Se tarkoittaa, että muilla aloilla seurataan yleensä teknologiateollisuuden palkkaratkaisua.

Muun muassa Teollisuuliiton ja Kemianteollisuuden sekä palvelualojen ammattiliitto PAMin ja Kaupan liiton väliset sovittelut ovat kesken, ja lakkovaroituksia on jätetty useille aloille.

– Paineet ovat oikeastaan samanlaiset kuin syyskuun alussa. Olemme tienneet Teollisuusliiton kanssa tekevämme päänavausta, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi sanoo.

Neuvottelutulos syntyi valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla käydyissä neuvotteluissa perjantaina.

– Ilman sovittelijan panosta tällaista neuvottelutulosta ei varmaankaan olisi ollut saavutettavissa, Aalto sanoo.

– Pitkä ja raskas prosessi takana, Ruohoniemi sanoo.

Liittojen hallinnot käsittelevät neuvottelutuloksen sunnuntaina, jolloin selviää, syntyykö sopimus.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja