Salatut elämät

Pihlajakadulla tapahtuu!

Salkkareiden viikon jaksot ennakkoon

Katso lisää

Näin syntyi Salatut elämät – lue koko tarina

MTV:n draamapäällikkö Sarita Harma kertoo, miten Salatut elämät sai alkunsa.

Salatut elämät syntyi MTV3:n halusta luoda Suomeen ensimmäinen päivittäisdraamasarja. Ajatusta lähti toteuttamaan joukko ihmisiä heidän joukossaan MTV:n draamapäällikkö Sarita Harma.

Yhteistyökumppaniksi valikoitui australialainen tuotantoyhtiö Grundy, joka nykyään tunnetaan nimellä FremantleMedia. Yhtiö oli tehnyt muihin Euroopan maihin toistakymmentä päivittäisdraamaa, joita se tarjosi Suomeen sovitettaviksi.

Harma tutki eurooppalaisia sarjoja ja tuli nopeasti siihen tulokseen, ettei valmiin sarjan kääntäminen tai sovittaminen olisi missään tapauksessa oikea ratkaisu.

– Koen suomalaisen identiteetin ja maailmankuvan niin omintakeisena ja arvokkaana, ettei se olisi mielestäni toiminut, Harma sanoo.

Grundylta ostettiin lopulta käynnistämiseen liittyvää asiantuntijaosaamista sekä teknistuotannollinen formaatti, joka määritteli muun muassa tarvittavien työntekijöiden määrän ja tilojen suuruuden.

– Määrittelimme yhdessä sarjan tapahtumapaikan ja hahmojen ikärakenteen ja ammatit. Hahmoista tehtiin tavallisen ihmisen kokoisia. Edelleen kuitenkin puuttui tarina, se, mistä sarja kertoisi.

Harma haki ideoita tutkimalla suomalaisten suosikkitarinoita niin kirjoista, näytelmistä, musiikista kuin taiteestakin. Tarkoituksena oli löytää ydin, joka kestäisi aikaa. Lopulta Kansallisarkiston kansanperinteistä kertovien tekstien kohdalla Harma pysähtyi. Suullisessa perinteessä kulkeneet iänikuiset elämänohjeet ja toimintamallit puhuttelivat.

– Sydämessä helkähti monta kertaa havaitessani vanhojen viisauksien ja varoitusten olevan edelleen arkipäivää.

Ratkaiseva oivallus tapahtui pian Suomen Akatemian julkaisujen parissa.

– Sieltä löytyi eräs teos, joka kertoi suomalaisista perhesalaisuuksista. Minun oli tartuttava siihen. Salatut elämät -konseptin kehittäjät Anne Harris, Greg Stevens ja Jason Daniel saivat erinomaisen kopin teemasta. Tärkeänä apuna monessa työssä oli nuori valtiotieteiden opiskelija Olli Harma, joka muun muassa ideoi kaikki alkuperäishahmojen nimet.

– MTV:n johtaja Jaakko Visuri, Grundyn pohjoismaista vastaava draamapäällikkö Jan Marnell, vastaavat tuottajat Christoffer von Platen ja Stiina Laakso sekä käsikirjoitustiimin vetäjä Aleksi Bardy tekivät mittaamattoman hienoa työtä sarjan luomisessa ja kasvattamisessa täyteen mittaansa.

Mutta mistä kohtauksesta koko sarja päätettiin aloittaa?

– Aloittaminen on aina vaikeaa. Miten kirjoittaa dialogia, kun suomalaiset kerrostalon asukkaat eivät puhu keskenään? Käsikirjoittajat kehittivät ratkaisun, joka kosketti koko Pihlajakatua.

Salatut elämät alkoi kohtauksesta, jossa kotiinsa kuollutta taiteilija Tyyne Puustista kannettiin ulos rapusta.

– Siinä oli tapahtuma, joka sai suomalaisetkin puhumaan.

Salatut elämät MTV3-kanavalla joka arkipäivä klo 19.30

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja