Näin suojelet lastasi netissä - Nettipoliisi Fobban vinkit

Sosiaalisen median ihmeellisestä maailmasta löytyy viihdettä ja hupia monelle nuorelle. Samalla yhä useampi nuori altistuu netissä piileville vaaroille ja rikollisuudelle. MTV3 Koti selvitti kuinka voit suojella lastasi netin vaaroilta.

Netin vakavimmat ongelmat Suomessa ovat lapsiin kohdistuvat kiusaamistapaukset sekä seksuaalirikokset, kertoo nettipoliisi Marko Forss, joka tunnetaan nettifoorumeilla tuttavallisemmin Fobbana.

Forss kehottaakin vanhempia ottamaan entistä tarkemmin selvää siitä virtuaalimaailmasta, jossa lapset aikaa viettävät.

Tutustu lasten käyttämiin sosiaalisiin medioihin

Vanhemmat elävät usein näennäisturvallisuuden tunteessa lasten ollessa yksin omassa huoneessaan koneen ääressä. Kaikki lapsille ja nuorille tarkoitetut foorumit eivät kuitenkaan aina vastaa aikuisten mielikuvia lapsille sopivasta seurasta ja materiaalista.

– Vanhempien tulisi mielestäni tutustua paremmin sivustoihin, joissa lapset käyvät, Forss sanoo

Forss suosittelee tutustumista Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhempainnettiin, joka tarjoaa hyvän paketin aikuisille tutustua nuorten nettimaailmaan.

Ota selvää kenen kanssa lapsesi liikkuu netissä

Erityisesti isojen sosiaalisten medioiden kuten IRC-Gallerian tai facebookin täydellinen moderointi on suurten käyttäjämäärien johdosta mahdotonta. Vastaavasti pienemmillä foorumeilla ei välttämättä ole resursseja minkäänlaiseen kontrolliin.

Näissä yhteisöissä esiintyy myös käyttäjiä, joiden tarkoitusperät ovat rikollisia. He onnistuvatkin usein manipuloimaan lapsia saadessaan kontaktin heihin. On ensiarvoisen tärkeää, että lapsi ei ole minkäänlaisessa kontaktissa rikollisten kanssa.

– Vanhempien olisi hyvä käydä lasten käyttämien sosiaalisten medioiden kaverilistat läpi, Forss sanoo.

Nettipoliisi ei kuitenkaan suosittele lukemaan lasten viestejä tai henkilökohtaisia tietoja.

– Myös lapsella on oikeus yksityisyyteen ja salaisuuksiin, Forss toteaa.

Keskustele lastesi kanssa nettimaailmasta

Sosiaalisen median foorumeja sekä sivustoja löytyy netistä pilvin pimein ja niiden kaikkien täydellinen kartoittaminen on mahdotonta. Usein paras tapa ymmärtää lapsen netin käyttöä onkin keskustella siitä suoraan lapsen kanssa.

– Rohkaisen vanhempia keskustelemaan lasten kanssa nettimaailmasta ja foorumeista, joissa lapsi käy, Forss neuvoo.

Huolehdi, ettei lastasi kiusata

Sosiaalisessa mediassa vietetään yhä enemmän aikaa, joten myös lasten arkielämän varjopuolet kuten kiusaaminen siirtyy sinne. Nettiyhteisössä kiusaaminen voi olla lapselle yhtä raastavaa kuin todellisessa maailmassakin.

Jos epäilet, että lastasi kiusataan, keskustele asiasta ensin lapsesi kanssa ja yritä selvittää asia kiusaajien tai heidän vanhempiensa kanssa. Jos kiusaaminen etenee vakavaksi, kannattaa ottaa yhteys nettipoliisiin.

– Kiusaamistapauksissa otamme yhteyttä kiusaajaan ja kehotamme heitä miettimään käyttäytymistään uudestaan. Jos kiusaaminen jatkuu, teemme asiasta rikosilmoituksen. Ilmoitamme asiasta myös kiusaajan vanhemmille, jos tekijä on alle 18-vuotias. Tästä on hyvät kokemukset ja usein kiusaaminen loppuu, Forss kertoo.

Ilmoita rikosepäilyt nettipoliisille

Kiusaamisen lisäksi myös vakavammat rikokset ovat osittain siirtyneet sosiaalisen median puolelle. Yleinen ja vakava ongelma ovat lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset. Lapsiuhria etsiessä hyväksikäyttäjän on huomattavasti helpompi lähettää viestejä useille lapsille, kuin etsiä yksittäisiä uhreja luonnosta.

Valitettavan usein lapsi kokee asiasta syyllisyyttä eikä uskalla kertoa asiasta vanhemmille.

– Nettipoliisille ilmoittaminen tavallisen poliisin sijaan alentaa kynnystä tehdä ilmoitus, Forss sanoo.

Myös lapsi voi tehdä ilmoituksen häirinnästä suoraan nettipoliisille. Asiasta ilmoittaminen helpottaa usein myös lapsen ahdistusta.

– Seksuaalirikostapauksissa emme luonnollisesti ilmoita tekijälle ensin, vaan otamme tapauksen tutkintaan, Forss toteaa.

Nettipoliisi Marko Forss valittiin vuoden poliisiksi 2011.

Poliisin perusteluiden mukaan Forss on ennakkoluulottomalla asenteellaan raivannut edestään monia virtuaalisen maailman haasteita, joihin ei etukäteen ole osattu varautua. Sitkeällä ja pitkäjänteisellä työllään hän on toteuttanut tämän päivän maailmaan sopivan jalkautumisen mallin.

Lue myös:

    Uusimmat