Näin sulkutoimet otettiin vastaan puolueissa – Orpo: "Ongelmakohdat ovat olleet tiedossa jo kuukausia, miten tämä on voinut kestää näin kauan"

2:10
Paavo Arhinmäki kritisoi yläkoululaisten siirtämistä etäopetukseen – näin vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja kommentoi uusia rajoitustoimia.

Hallitus kertoi tänään uusista koronatoimista tiedotustilaisuudessa. Pääministeri Sanna Marinin mukaan maaliskuun 8. päivä alkaen aloitetaan kolmen viikon sulkutila koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Eduskuntapuolueissa uutinen otettiin vastaan pääosin myönteisesti, mutta myös kritiikkiä toimien myöhästelystä annettiin, kun edustajat saapuivat Säätytalolle keskustelemaan tulevista rajoitteista.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki pitää sulkua hyvänä, mutta kritisoi tähän asti tehtyjä toimia epäsuhtaisiksi.

– Lapset ja nuoret ovat olleet erittäin rankkojen rajoitustoimien kohteena monilla alueilla samaan aikaan, kun aikuisten pääasiallisia tartuntalähteitä ei olla saatu kuriin, Arhinmäki kommentoi.

Hän muistuttaa, että perheen ulkopuolella tärkeimmät tartuntalähteet ovat olleet työpaikat ja ravintolat.

– Olemme nähneet, että esimerkiksi rakennustyömaat ja telakat ovat olleet koronalinkoja. Nyt tarvittaisiin viranomaistoimia, joilla voitaisiin laittaa karanteeniin ja sulkea työpaikkoja. Ja valvomaan myös sitä, että hygienia, turvavälit ja muut toimii.

Hänen mielestään lapset ja nuoret ovat kantaneet liian raskaan roolin.

– Miksi nyt tässä vaiheessa yläkoulut ja harrastukset laitettiin sulun piiriin? Sitä en ihan ymmärrä.

Oppositio ei saanut ennakkotietoa sulusta

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoo, että oppositiossa ei saatu ennakkotietoa sulkutoimista.

Tavio epäröi, ovatko näin kovat toimet tarpeellisia. Hän odottaa kuulevansa tarkempia perusteluja kun hallitus keskustelee puolueiden kanssa rajoituksista.

– Ajattelen ainakin henkilökohtaisesti niin, että ei lääke voi olla pahempi kuin tauti. Koulujen ja yrityksien sulkeminen on aika vakava asia. Siihen ei ihan liioitellusti saisi lähteä, Tavio sanoo.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ihmettelee, miksei toimiin ole ryhdytty aiemmin.

– Uskon, että tilanne on oikeasti vakava. Kyllä meidän kaikkien suomalaisten pitää ottaa nämä [virus]muunnokset erittäin vakavasti ja ne voivat olla oikeasti suuri uhka, jos niihin ei nyt määrätietoisesti tartuta.  

– Sitä ihmettelen, kun nämä ongelmakohdat ovat olleet tiedossa jo kuukausia, miten tämä on voinut kestää näin kauan.

Myös Orpo sanoo olevansa mediatietojen varassa, ja uskoo niiden perusteella esitettyjen toimien olevan tarpeellisia. Hän kuitenkin odottaa keskustelua hallituksen kanssa.

– Etenkin nämä koulut ja ravintolat ovat sellainen asia, että perusteluiden tulee olla kunnossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja