Näin saat nurmikostasi kauniimman!

Talven jäljiltä pihanurmi näyttää usein ankealta. Siellä täällä saattaa pilkottaa paljaita laikkuja, ja vihreä väri on muuttunut sameammaksi sammaleen vuoksi. Biolanin Puutarhaneuvoja Riikka Kerttula antaa kevätpuutarhureille kahdeksan ohjetta, joilla nurmen saa vihreämmäksi kuin aidan toisella puolella.

1. Kalkitse. Jos et ole kalkinnut nurmikkoa vuosiin, tee se nyt. Kalkin voi levittää jo lumen pinnalle, josta se valuu lumen sulamisvesien mukana nurmiheinän tyveen, mutta kalkita voi minä vuodenaikana tahansa.

2. Haravoi. Kun lumi on sulanut, haravoi nurmikko kasvijätteestä, lehdistä ja sammaleesta. On tärkeää, että nurmikko on kuiva, sillä märälle nurmelle ei pitäisi mennä kävelemään, koska maa tiivistyy. Tänä keväänä sulanut lumi on pääosin haihtunut, ja nurmikot ovat ainakin Etelä-Suomessa melko kuivia.

3. Lannoita. Nurmiheinien aloittaessa kasvunsa on aika lannoittaa. Jos käytät kalkkia sisältävää lannoitetta, nurmikkosi ei tarvitse ylläpitokalkitusta.

4. Kylvä. Talven jälkeen voi olla, että nurmikkoa on kuollut. Riko silloin nurmikon pinta rautaharavalla, ja levitä alueelle yhdestä kahteen senttiä multaa. Haravoi multa niin, ettei siinä ole kokkareita. Sen jälkeen kylvä uudet siemenet ja sekoita pintamultaan haravalla. Tiivistä multa kävelemällä sen päällä tai käytä jyrää, jos kyseessä on suurempi alue.

5. Kastele. Kylvettyä nurmikkoa on kasteltava ja on pidettävä huolta siitä, etteivät nurmikon siemenet kuivahda. Jatka kastelua niin kauan, että nurmikko on itänyt ja taimettunut.

6. Ilmasta. Silloin, kun nurmikko on hyvässä kasvussa, se pystyy kilpailemaan sammalta ja rikkakasveja vastaan. Sammal on kuitenkin yksi yleisimmistä kotipihojen nurmikkojen ongelmista. Se johtuu usein maan liiasta tiivistymisestä. Tiivistyneen nurmikon kasvua voidaan elvyttää katteella. Pieneliöt, kuten kastemadot, viihtyvät katekerroksen alla ja tekevät maasta ilmavampaa. Katteeksi soveltuu hiekka tai hiekkapitoinen multa, joka haravoidaan nurmiheinien juuristoalueelle. Katteen vaikutusta voidaan tehostaa myös painelemalla pahimmin tiivistyneille alueille talikolla reikiä. Jos kalkitus on jäänyt tekemättä, sekin voi olla syynä sammaleen ilmestymiseen: sammal viihtyy happamassa maassa.

7. Kitke. Rikkakasveihin ei ole vippaskonstia, ne katoavat nurmikon joukosta vain kitkemällä tai torjunta-aineilla, jos niitä haluaa käyttää.

8. Leikkaa usein. Sitä kauniimpi nurmikosta tulee, mitä useammin sitä leikkaa. Jos ruohonleikkuun suorittaa kerran viikossa, leikkuujätteen voi jättää nurmen pinnalle. Silloin leikkuujätteestä palautuu ravinteita nurmiheinän käyttöön ja lannoitteiden tarve vähenee.

Lue myös:

    Uusimmat