Näin säästät sähköä jouluna!

Jouluvalot, joulusauna ja perinteiset ruoat kuuluvat tiukasti lähes jokaisen suomalaisen jouluun. Ne tekevät kuitenkin muhkean piikin kodin sähkönkulutukseen. Etukäteissuunnittelun ja muutaman helpon vinkin avulla sähkölaskun loppusumma saadaan kuitenkin pidettyä aisoissa.

1. Tee itse joululahjat

Itse tehty joululahja on ympäristöteko ja henkilökohtaisempi kuin kaupasta ostettu lahja. Esimerkiksi villasukat, lapaset, itse tehty hillo, joululeivonnainen tai tulinen joulusinappi ilahduttavat lahjan saajaa varmasti.

– Jos kauha tai puikot eivät pysy käsissä, kannattaa poiketa vaikka myyjäisissä, torilla tai markkinoilla. Kaunis lasipurkki on ekologinen ja erilainen pakkaus lahjalle, vinkkaa energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta.

– Jos lahjat kääritään lahjapaperiin, kannattaa muistaa, että niitä ei saa laittaa paperinkeräykseen. Hyväkuntoiset paperit voi myös laittaa talteen ja käyttää uudelleen.

2. Ajele harkiten

Lahjoja ja ruokatarvikkeita ostaessa tulee usein huristeltua autolla pitkiäkin matkoja. Kannattaa laatia ostoslista hyvissä ajoin ja keskittää ostokset niin, ettei tule turhaa ajamista.

– Jouluna on toivottavasti mukavan talvinen pakkassää, jolloin auto pitää lämmittää ennen kuin lähdetään ajamaan esimerkiksi joulukirkkoon tai mummolaan vierailulle. Lähtöaika kannattaa miettiä etukäteen ja ajastaa lämmitys päälle niin, ettei sähköä kuluteta turhaan.

3. Mieti valaistusta

Ihanat jouluvalot luovat tervetullutta valoa keskelle pimeää talvea. Esimerkiksi pihan tai kuusen valojen ei kuitenkaan tarvitse palaa yöllä, vaan käyttöaikaa kannattaa säädellä ajastuksella. Myös valosarjojen energiankulutuksessa on eroja: led-valot kuluttavat vähiten sähköä.

– Sekä sisällä että ulkona sähkövalaistusta voi korvata kynttilöillä ja erilaisilla lyhdyillä, jotka luovat aivan omanlaistaan tunnelmaa. Elävän tulen kanssa pitää kuitenkin aina olla varovainen, Laakkonen muistuttaa.

4. Suunnitelmallisuutta ruoanlaittoon

Joulun perinteiset ruoat ovat pitkälti uunissa valmistettavia. Kokkaamisen suunnitteluun kannattaa uhrata pieni hetki aikaa, jotta yhdellä uunin lämmityskerralla saadaan valmistettua useampi ruokalaji. Ruokien lämmittämisessä mikroaaltouuni on tavallista uunia energiatehokkaampi.

– Esimerkiksi joulukinkun voi paistaa yöllä, jolloin tulee hyödynnettyä edullisempaa yösähköä, mikäli käytössä on yösähköhinnoittelu. Lisäksi kulutus jakautuu tasaisemmin, ja sillä on suuri merkitys ympäristön kannalta, sillä ruuhkahuippujen kulutus joudutaan usein tuottamaan öljyllä toimivilla tuotantolaitoksilla, jotka ovat muuten poissa käytöstä, Laakkonen kertoo.

– Myös sähkön hinta on tällöin korkeimmillaan, mikä näkyy pitkällä aikavälillä myös kuluttajahinnoissa.

5. Jouluruoat hankeen

Jouluna ruokapöytä on tavallistakin koreampana eivätkä kaikki kylmäsäilytystä vaativat ruoat välttämättä mahdu jääkaappiin. Jos kotoa löytyy parveke tai suojaisa piha, kattilat ja padat voi hyvin nostaa jääkaapin sijasta ulos – ellei pakkasta ole liikaa.

Kylmä ulkoilma ja lumihanki toimivat apuna silloinkin, kun lämpimät ruoat halutaan nopeasti jäähdyttää ennen jääkaappiin laittamista. Jos ruoat laitetaan kuumina jääkaappiin, kaappi kuluttaa ylimääräistä sähköä jäähdyttääkseen ne.

6. Malttia saunomiseen

Joulusauna on yksi aaton kohokodista, mutta sähkökiuas on myös yksi suurimmista kulutuspiikkien aiheuttajista. Kuuman saunan ei kannata antaa odottaa tyhjillään ja kiuas on hyvä kytkeä pois päältä heti, kun viimeinenkin saunoja on lopettanut saunomisen.

– Kannattaa myös miettiä, tarvitaanko saunassa liki sadan asteen lämpöä. Useimmille meistä 70–80 asteen lämpö on miellyttävin. Myös kuuman veden tarpeetonta juoksuttamista on hyvä välttää joulunakin, niin keittiössä kuin pesutiloissakin.

7. Pienennä lämmitystä

Joulunpyhinä kodissa on lämmin tunnelma – myös lämpömittarilla mitattuna. Uunin ja hellan käyttö, kynttilöiden polttaminen ja isomman ihmismäärän kerääntyminen samaan paikkaan tuottaa rutkasti lämpöä.

– Lämmitystä voi kääntää ihan reilusti pienemmälle, jotta ei tarvitse viilentää kotia avaamalla ikkunoita ja päästämällä samalla lämpöä harakoille. Etenkin keittiössä patterin voi laittaa vaikka kokonaan pois päältä, Vattenfallin energia-asiantuntija Airi Laakkonen neuvoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat