Olit sitten minkä ikäinen tahansa, voit aina vaikuttaa terveyteesi elämäntavoillasi. Itsestään huolehtimista ei pidä lopettaa missään vaiheessa.
0–2-vuotiaat
- Hanki lapsellesi kaikki suositellut rokotukset ja seuraa hänen kasvuaan neuvolassa.
- Terveelliset ruokailutavat on hyvä opettaa lapselle jo pienestä pitäen. Suosi täysjyvätuotteita ja kasviksia ja vältä transrasvoja, kovia rasvoja sekä suolaa ja lisättyä sokeria.
3–18-vuotiaat
- Lapsen on hyvä liikkua aktiivisesti vähintään tunnin verran päivässä. Pyöräily, hyppynarun hyppely, jalkapallo ja ulkoleikit ovat hyvää liikuntaa.
- Liikunta on hyvästä, mutta pidä huoli, että lapsesi kauneuskäsitykset eivät vääristy. Liikuntaan ei saa suhtautua pakkomielteisesti itseään tarkkaillen. Kun murrosikä lähestyy, ulkonäkökysymykset voivat alkaa vaivata lasta.
- Keskustele lapsesi kanssa, ja seuraa hänen käyttäytymistään. Mielialanvaihtelut kuuluvat teini-ikään, mutta liiallinen masennus ei.
19–59-vuotiaana
- Huolehdi, että syöt monipuolista ja terveellistä ravintoa.
- Pidä huoli, että käyt säännöllisesti terveystarkastuksissa.
- Harrasta liikuntaa, vaikka joskus tuntuisikin siltä, ettei aikaa ole.
- Pidä huolta ihmissuhteistasi ja nuku riittävästi.
- Älä unohda ottaa tehosterokotuksia.
60+
- Iän myötä terveellisen ruokavalion merkitys korostuu entisestään. Huolehdi, että saat riittävästi vitamiineja ja hivenaineita.
- Liikunta vähentää riskiä sairastua niin masennukseen kuin fyysisiinkin sairauksiin. Jo puolen tunnin kävely päivittäin tekee hyvää.
- Pidä huolta ihmissuhteistasi ja nauti elämästä.
Studio55/Tuuli Lindgren
Lähde: time.com