Aluevaalit

Näin äänet jakautuvat - tästä pääset aluevaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Näin puoluejohtajat kommentoivat ennakkoäänitulosta: "Tässä voi tapahtua mielenkiintoisena iltana mitä vaan"

MTV Uutiset Live Logo LIVE
Seuraa suorana MTV Uutisten tulosiltaa.

Suurimpien puolueiden puheenjohtajat odottavat aluevaalien lopullista tulosta. Kokoomuksen, SDP:n ja keskustan kannatukset ovat lähellä toisiaan.

Täältä löydät kaikki uutiset aluevaaleihin liittyen. 

Osoitteessa mtv.fi löydät kaikki aluevaalien videot ja uutisanalyysit.

Muista myös kattava Tulospalvelu!

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää ensimmäisiä tietoja puolueen tuloksesta erittäin hyvinä. Orpon mukaan laskentatilanne kertoo siitä, että puolueelle löytyy luottamusta. 

– Se on erittäin hyvä tulos, olemme kärjessä. Olemme tehneet nousujohteisen, positiivisen kampanjan. Nyt kun vaalipäivän ääniin tästä lähdetään, niin on lupa odottaa, että asema pitää, Orpo sanoi. 

Kello 20 julkaistun laskentatilanteen mukaan kokoomus on aluevaalien tuloskärki 21,5 prosentin kannatuksella. Lähellä kokoomuksen kannoilla ovat SDP ja keskusta. 

Myös Orpo myönsi, että tilanne on tiukka. Hän ei ryhtynyt ennakoimaan vaalien lopputulosta.

Kokoomus lähti vaaleihin ainoana puolueena, joka sai kasaan täyden ehdokaslistan. Kokoomus on ollut kärjessä myös aluevaalien alla tehdyissä kannatusmittauksissa.

Petteri Orpo iloitsee kokoomuksen johtoa ennakkoäänien paljastuttua:"Olemme tehneet nousujohteisen ja positiivisen kampanjan" 1:25

Sanna Marin: Jännitän äänestysprosenttia

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin sanoo kolmen kärkipuolueen kannatuksen näyttävän aluevaaleissa hyvin tasaiselta.

– Tietenkin toivon, että SDP tuosta nousee ja olemme ykkösiä, Marin sanoi, kun kahdeksaan mennessä lasketut ennakkoäänet olivat tiedossa.

Tuloksen veikkaaminen on Marinin mukaan vielä ennenaikaista, sillä äänestysprosenttia ei tiedetä ja kyseessä ovat ensimmäiset aluevaalit.

Marin sanoi jännittävänsä myös sitä, mihin äänestysprosentti asettuu.

– Toivon, että äänestysprosentti menisi yli viidenkymmenen.

Riemunkiljahduksia vaalivalvojaisissa: SDP ennakkoäänissä toisena aluevaaleissa – näin puheenjohtaja Sanna Marin kommentoi tilannetta 1:25

Saarikko: Olen hämmentyneen iloinen

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoo olevansa hämmentyneen iloinen ja valtavan tyytyväinen keskustan tulokseen aluevaalien ennakkoäänien osalta.

– Toki nämä ovat vasta ennakkoäänet, mutta olen hirmuisen iloinen tähänastisesta tuloksesta, Saarikko riemuitsi.

– Kolme puoluetta on kärjessä aika tasaväkisiä. Tässä voi tapahtua mielenkiintoisena iltana mitä vaan, Saarikko jatkoi.

Saarikon mukaan nyt kerrottujen lukujen pohjalta ei voi ennustaa keskustan ääniosuuden kehitystä, sillä keskustan ennakkoäänten ja varsinaisena vaalipäivänä annettujen äänten osuudet ovat vaihdelleet eri vaaleissa. Viime eduskuntavaaleissa keskustan tulos putosi selvästi vaalipäivänä, mutta kuntavaaleissa näin ei tapahtunut.

– Ennakointia ennakkoäänten ja vaalipäivän äänten välillä on aika mahdotonta tehdä, Saarikko sanoi.

– Supermielenkiintoinen ilta tulossa, Saarikko tiivisti.

Annika Saarikko on tyytyväinen keskustan ennakkoäänitulokseen:"Olen tästä hämmentyneen iloinen" 1:32

PS:n Purra: Itsetutkiskelua luvassa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra luonnehti vaaleja erittäin vaikeiksi. Hän sanoi, ettei tietenkään voi olla tyytyväinen perussuomalaisten tulokseen kello 20:een mennessä laskettujen ennakkoäänten perusteella. Perussuomalaisten äänimäärä oli neljänneksi suurin 9,8 prosentilla.

Purra harmitteli sitä, että äänestysaktiivisuus todennäköisesti jää hyvin alhaiseksi, eivätkä vaalit ja uudistus ole kiinnostaneet kovin monia.

– Näen tämän hyvin suurena ongelmana, ylipäätänsä uusien aluevaltuustojen, mutta myös meidän koko demokraattisen järjestelmämme (ongelmana), Purra sanoi heti ennakkoäänten julkistamisen jälkeen.

Aluevaalit ovat Purran ensimmäiset vaalit perussuomalaisten puheenjohtajana ja hän myönsi, että itsetutkiskeluakin on ennakkoäänten perusteella tehtävä.

Purra sanoi, että hänellä ei ole tiedossa, mitä hän tai muu puoluejohto tai kenttäväki olisi voinut tehdä toisin. Hän kertoi, että puolueen jälkipuinti käydään ensi viikolla, jolloin mietitään myös strategiaa seuraaviin vaaleihin.

Perussuomalaiset ennakkoäänten jälkeen neljäntenä – puheenjohtaja Riikka Purra, onko tulos pettymys? 2:03

Vihreiden tulos ennakkoäänissä jäi Vasemmistoliitonkin taakse.

Vihreiden ennakkoäänitulos jäi jopa vasemmistoliitoa alhaisemmaksi – varapuheenjohtaja Hanna Holopainen:"Onhan tämä pettymys" 1:36

Li Andersson on tyytyväinen vasemmistoliiton ennakkoäänitulokseen:"Näyttää siltä, että olemme menossa eteenpäin" 0:51

Lue myös:

    Uusimmat