Näin nopeasti pyöräilyn "historiallinen" promilleraja voisi olla voimassa

Kysyimme kansalta: Mitä ajattelet ministeriön aikeista kieltää pyörällä ja sähköpotkulaudalla humalassa ajaminen? 2:44
"Voisi ottaa sen oman pään sieltä takapuolesta pois ja ajatella vähän muitakin" – näin kansalaiset kommentoivat historiallista promille-esitystä.

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoi torstaina, että se esittää sähköpotkulautojen ja polkupyörien ajamiselle 0,5 promillen rajaa.

Esitys polkupyöräilyn promillerajasta on sitä esittäneen ministeriön erityisasiantuntijan Konsta Arvelinin mukaan historiallinen.

– Ainahan siitä on puhuttu, mutta koskaan ei ole päästy siihen pisteeseen, että polkupyöräilylläkin on promilleraja, Arvelin kommentoi MTV Uutiset Liven vieraana.

Arvelin ei osaa äkkiseltään sanoa, mikä muutosta promillerajan asettamiseksi on jarruttanut.

– Se on sellainen arvokysymyskin, että kuuluuko päihtyneenä ajaminen mihinkään liikennemuotoon. Aika pitkälti voisi sanoa, että ei kuulu.

Mitä mieltä kansa on uudistuksesta? Katso artikkelin yläosan videolta!

Moni loukkaantuu päihtyneenä

Ajatus promillerajan säätämiselle lähti Arvelinin mukaan kulovalkean tavoin kaupunkien kaduille ja jalkakäytäville levinneistä sähköpotkulaudoista ja niillä tapahtuneista raunsaista loukkaantumisista.

Noin puolet loukkaantumisen vuoksi hoitoon hakeutuneista sähköpotkulautailijoista on ollut päihtyneinä onnettomuushetkellä.

Pyöräilijöillä vastaava lukema on noin kolmannes, joskin Arvelin muistuttaa, etteivät kaikki pyörällä tai laudalla loukkaantuneet hae vammoihinsa hoitoa eikä tieto kaikista loukkaantumisista näy tilastoissa.

Arvelinin mukaan ministeriön esityksestä on jo kuultu soraääniä. Alkoholin vaikutuksen alaisena pyöräilylle riittää siis kannattajiakin.

– Jotkut katsovat, että sellainen vaihtoehto pitäisi olla olemassa.

Kesä 2024 ajankohtainen

Ministeriö kerää nyt lausuntoja eri tahoilta uudistukseen liittyen. Tämän hallituksen pöydälle esitys ei siis päädy.

Milloin promillerajat voisivat olla voimassa?

– On arvioitu, että kesä 2024 on ajankohtainen. Jos ja kun saadaan lausunnot kerättyä ja käytyä läpi, ja vielä eduskuntavaalit käytyä, niin sen jälkeen katsotaan ministeriössä, että milloin hanke saadaan käynnistettyä.

Tällainen olisi historiallinen uudistus promillerajoista: kuuntele koko haastattelu videolta:

Tällaisin keinoin pyörällä ja sähköpotkulaudalla humalassa ajaminen halutaan kuriin – asiantuntija haastattelussa 15:48
Tällaisin keinoin pyörällä ja sähköpotkulaudalla humalassa ajaminen halutaan kuriin.

Lue myös:

    Uusimmat