Näin muutut kirpputorien guruksi

Tuskin mistään muualta voi löytää niin ainutlaatuisia vaatteita kuin kirpputoreilta. Kaiken huipuksi kirpparivaatteet ovat mitä ekologisin vaihtoehto! Listasimme kymmenen neuvoa aloittelevalle kirpputorikoluajalle.

1. Varaa aikaa

Kirpparit eivät ole kiireisen ihmisen ostospaikkoja. Varaa tarpeeksi aikaa penkomiseen. Kannattaa myös tehdä useamman kirpputorin kierros samalla keikalla. Esimerkiksi Helsingin Vallilasta löytyy kirpputorien keskittymä.

2. Mukaan avoin mieli

Kirpputoreille ei kannata lähteä mielessään tietynlainen vaate tai laukku. Muuten etsimisestä tulee raskasta, ja rauhallisen kirpparikiertelyn pointti katoaa. Ideana on enemmänkin bongata mielenkiintoisia löytöjä.

3. Itsepalvelu vai perinteinen?

Itsepalvelukirpputorilla saa penkoa rauhassa, kun taas perinteisellä kirpputorilla voi joutua kojun myyjän myyntipuheiden kohteeksi. Molemmissa on kuitenkin omat hyvät puolensa. Perinteisellä kirpparilla voi tinkiä, mikä ei itsepalvelukirpputorilla onnistu.

4. Laukut, vyöt ja korut

Jos ajatus muiden vanhoista vaatteista ällöttää, kannattaa aloittaa bongailu laukuista, vöistä ja koruista. Lisäksi potentiaalista kirpputoritavaraa ovat takit, huivit, mekot, hameet ja villapaidat. Usein housut, topit ja trikoopaidat ovat kuluneita, ja lisäksi ne ovat aika liki käyttäjäänsä. Älä edes ajattele käytettyjen alusvaatteiden hankkimista.

5. Katso hintoja

Laadukkaasta käytetystä silkkimekosta voi pulittaa useamman kymmenen euroa. Tavallisista kierrätysvaatteista ei silti kannata maksaa hirveitä summia. Suosituilta kirpputoreilta löytyy kiskureita. Kokenut kirpparikoluaja ei yleensä maksa hameesta viittä euroa enempää.

6. Tarkasta vaate

Kun huomaat mielenkiintoisen vaatteen, tutki sitä hieman. Kainaloista kulunut paita heitetään tietenkin takaisin rekkiin. Tutkailu kannattaa – on sitä tullut törmättyä esimerkiksi hameeseen, joka oli täynnä turkiskuoriaisen toukkia!

7. Sovita

Jos sovittamiseen on mahdollisuus, se kannattaa. Kirpputoreilla on harvemmin palautusoikeutta. Turhaa, vääränkokoista vaatetta ei ole järkevää ostaa.

8. Toimi heti

Kun teet löydön, osta tavara heti. Kirpputorille voi harvoin palata miettimään, ostaisiko vai ei. Hyvät tavarat katoavat hyllyiltä nopeasti.

9. Ole luova

Muista, että edullisesti hankittua vaatetta voi muokata ilman, että kukkaroon sattuu. Kavenna liian suuri hame tai saksi pitkistä housuista trendikkäät cityshortsit. Löysästä mekosta saa tyköistuvamman vyöllä.

10. Pese ja pakasta

Kirpputori-nimitys ei siinä mielessä ole kaukaa haettu, että käytettyjen tavaroiden mukana voi tulla myös kutsumattomia vieraita. Yleistä se ei ole, mutta turkiskuoriaisten ja koiden sisäänmuutto kannattaa estää.

Pakkaa kirpparivaatteet muovipussiin ja pistä pakastimeen. Pakastimessa vaatteet voivat olla päivän tai kaksi. Pakastamisen jälkeen vaatteet pistetään pesuun. Kenkien ostaminen kirpputorilta on riskaabelia kenkien välityksellä tarttuvien kynsisienten ja -silsojen takia. Jos päädyt kuitenkin ostamaan popot, nekin voi laittaa pussissa päiväksi pakastimeen.


Teksti: Emmi Maaranen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja