Näin marjayritys huijasi thaipoimijoilta ilmaiseksi tuhansia kiloja mustikkaa ja puolukkaa

Työ- ja elinkeinoministeriö on selvittänyt keinoja, joilla ulkomaalaisten marjanpoimijoiden asemaa voitaisiin parantaa 2:10
Työ- ja elinkeinoministeriö on selvittänyt keinoja, joilla ulkomaalaisten marjanpoimijoiden asemaa voitaisiin parantaa.

Poliisin esitutkinta paljastaa, miten marjayritys Kiantama huiputti thaipoimijoita. Sadan gramman mittavirhe marjalaatikkoa kohden tuotti valtavan määrän ilmaista metsämarjaa yritykselle.

Marjakaudella 2022 yritys otti vastaan poimijoiltaan yhteensä yli 200 000 laatikkoa mustikkaa ja puolukkaa. 

Esitutkinnan perusteella yritys vähensi jokaisen marjalaatikon kokonaispainosta muovilaatikon painona 1,1 kiloa, vaikka laatikon todellinen paino oli yksi kilo.

Sadan gramman huijaus laatikkoa kohden tuotti yritykselle poimintakauden aikana yhteensä 20 501 kiloa marjaa, josta se ei maksanut poimijoille mitään.

Näin ollen yritys petkutti poimijoilta ilmaiseksi yhteensä 12 440 kiloa mustikkaa ja 8 060 kiloa puolukkaa.

Jos yritys olisi maksanut poimijoille näistä marjoista, mustikan osalta sen olisi pitänyt tilittää heille noin 16 600 euroa ja puolukan osalta noin 6 200 euroa.

Syyttäjä vaatii yrityksen toimitusjohtajalle ja tämän thaimaalaiselle yhteistyökumppanille rangaistusta 62 törkeästä ihmiskaupasta. Lapin käräjäoikeus järjesti asiassa valmisteluistunnon tiistaina, jolloin myös esitutkintamateriaali tuli julkiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat