Näin löydät vihdoin unelma-ammattisi

Moni ajautuu ammattiinsa kuin huomaamatta, ja inhoaa jokaista työpäiväänsä. Älä anna väärän valinnan lannistaa, selvitä mitä haluat tehdä ja anna palaa!

Kuinka ihanaa olisikaan, jos voisi joka päivä herätä innoissaan uuteen päivään. Tehdä työtä, jota rakastaa ja nauttia jokaisesta hetkestä. Kuulostaako utopistiselta? Sen ei välttämättä tarvitse olla sitä.

Monen ammatinvaihtounelmat tyssäävät rahaongelmiin. Niin ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä tuhlaat helposti suuria summia pieniin asioihin, kuten päivittäiseen kahvitteluun ja turhiin pikkuostoksiin.

Seuraa muutaman kuukauden ajan rahankäyttöäsi ja mieti mistä voit nipistää, jotta voit saavuttaa unelmasi. Voit myös opiskella työn ohessa, jolloin tulotasosi ei tipahda opintojen aikana. Uutta ammattia ei myöskään tarvitse aloittaa heti, vaan voit tehdä sitä osa-aikaisesti, jolloin se tuo sinulle paitsi lisätuloja, myös uutta iloa ja energiaa päivääsi.

Löydä intohimosi

Tärkeintä unelma-ammatin löytämisessä on selvittää, millaisien asioiden parissa viihdyt, ja mistä saat energiaa. Nautitko ruoanlaitosta tai värien sommittelusta? Oletko hyvä puutöissä? Kiinnostaako tekniikka tai viihdytkö lasten parissa? Nämä kaikki ovat kysymyksiä, joita ammatinvalintapsykologikin sinulle esittäisi.

Kuvittele yksi päivä elämästäsi, jolloin saisit tehdä ihan mitä haluat. Millainen se olisi ja miksi? Kiinnitä huomiota harrastuksiisi ja pohdi, miksi ne ovat sinulle mieluisia. Löydä asioita, jotka saavat sinut hyvälle tuulelle ja innostuneeseen olotilaan.

Ensimmäinen osa voi olla juuri se kaikkein vaikein, joten voit myös turvautua ammattiapuun. Ota yhteyttä lähimpään työvoimatoimistoosi, sillä he järjestävät ilmaisia tapaamisia ammatinvalintapsykologien kanssa. Myös netistä löytyvä työvoimatoimiston testi vie sinut lähemmäksi totuutta, jos sinulle ei ole hajuakaan, mitä haluaisit tehdä. Testiin pääset tästä.

Pyri lähemmäs unelmaasi

Rakastat kirjoittamista, mutta hyppäys kirjailijan ammattiin on epävarma ja vain muutama kirjailija menestyy. Muista, että sinun ei tarvitse ottaa suuria askeleita kerralla, mutta voit suunnata ajatuksesi unelmaasi ja pyrkiä sitä kohti hitaammin.

Ryhdy kirjoittamaan blogia tai mene kirjoituskurssille - jo siitä saat pientä lisäiloa päivääsi. Lisäksi voit ansaita sen avulla rahaa ja saada uusia ystäviä.

Mitä tahansa teetkin, kiinnitä huomiota unelmaasi - viekö uusi harrastuksesi lähemmäs sitä? Millä tavoin voisit kehittyä, luoda uusia kontakteja ja saada kokemusta? Jos mielit vaikkapa kuvataiteilijaksi, ole luova ja mieti eri keinoja, joilla saat kontakteja ja uusia mahdollisuuksia: maalaa vaikka korttisarja ja tarjoa sitä kauppoihin ja hyväntekeväisyysjärjestöille.

Blogaamisen ei tarvitse olla vain kirjoittamisesta kiinnostuneiden vaihtoehto, sillä voit kertoa sen avulla muun muassa puutarhavinkeistäsi, askarteluprojekteista, kokkaamisesta tai vaatesuunnittelusta ja niiden ompelusta. Se ei ole ammatti, mutta tuo paljon iloa päivääsi. Lisäksi voit perustaa sen kautta nettikaupan, jonka avulla voit myydä luomuksiasi.

Jos unelma-ammattisi on realistinen, kuten kukkakauppias tai kondiittori, tee asian eteen jotain konkreettista. Opiskele alaa ja osallistu yrittäjäkurssille. Selvitä, onko liikeideasi kannattava, tai millaisen koulutuksen jälkeen voit mennä alan töihin. Ota selvää kaupungissasi järjestettävästä aikuiskoulutuksesta tai osallistu etäopetukseen.

Kaikki on mahdollista, kun et rajoita itseäsi liikaa ja uskot unelmiisi!

Kuvat: Shutterstock

Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja