Näin leikkaat puut ja pensaat oikein

Puiden oksien ja pensaiden leikkuuaika jakautuu lajityypin mukaan eri ajankohtiin. Toiset lajikkeet on parasta leikata vasta loppukesästä kasvukauden jälkeen, toisille taas sopii paremmin kevät.

– Keväällä puiden ja pensaiden leikkaaminen on helppoa, sillä lehdet eivät vielä ole tiellä peittämässä näkyvyyttä. Biologisesti paras aika leikkaamiseen on kuitenkin heinä-elokuu, lehtori ja hortonomi Jukka Kantola Varsinais-Suomen maaseutuoppilaitoksesta kertoo.

Useimmille pensaille sopii keväällä tehtävä harvennusleikkaus. Pääsääntö on, että keväällä leikataan pois isot oksat.

– Omenapuiden kohdalla isojen, kasvavien oksien poistaminen synnyttää vesiversoja, jotka on hyvä poistaa jo kasvukaudella, jotta ne eivät ehdi vahvistua, Kantola tähdentää.

Apuvälineitä oksasaksista puunhoitosahoihin

Kuivia ja kuolleita oksia voi leikata pois pitkin kasvukautta. Ohutoksaisista pensaista niiden poistaminen käy näppärästi lyhytvartisilla oksasaksilla. Fiskarsin alasinmalliset 111139-oksasakset ovat toimiva ja kotimainen valinta pensaiden hoitoon.

Sen sijaan paksummat oksat nujertuvat paremmin pitkävartisilla raivaussaksilla. Tuoreen puun leikkaamiseen soveltuvat hyvin esimerkiksi Praktika-voimasakset ja ohileikkaavat Fiskars 112590-raivaussakset.

– Puiden leikkaamisessa on suositeltavaa käyttää ohileikkaavia saksia alasinmallisten sijaan, Kantola ohjeistaa.

Jos saksien leuat eivät ylety oksan ympäri, voi avuksi ottaa Wolf-Garten-oksasahan, johon on saatavilla myös kätevä jatkovarsi. Isojen puiden oksien katkaiseminen onnistuu helpoiten moottorikäyttöisillä puunhoitosahoilla. Jalopuiden tai pihakoivun hoitamiseen sopii esimerkiksi kevyt ja vähäpäästöinen Husqvarna T435 -puunhoitosaha.

Fiskarsin pitkävartiset ruoho- ja pensassakset ovat monikäyttöinen ja ergonominen valinta. Kevyet ja erittäin tehokkaat sakset ovat hyvä apuväline pensaiden muotoilemiseen. Tuote soveltuu myös ruohon ja kaislojen katkaisemiseen.

Alasleikkaaminen vain keväisin

Lajikkeen lisäksi leikkuuajankohtaan vaikuttaa se, onko tarkoitus vain harventaa pensasta vai leikata se kokonaan alas.

– Pensaiden alasleikkaamiselle paras ajankohta on ehdottomasti kevät. Suositeltavinta olisi kuitenkin tehdä joka vuosi pientä harvennusta, sillä siten puut ja pensaat saa näyttämään kaikista kauneimmilta. Silloin ne eivät pääse ränsistymään, eikä alasleikkuuta tarvita, Kantola sanoo.

Marjapensaille asiantuntija suosittelee säännöllistä harvennusleikkausta. Kun vuosittain poistaa pari kolme vanhinta versoa, pensas säilyy hyvännäköisenä ja tuotteliaana. Vanhaa marjapensasta voi koettaa elvyttää leikkaamalla se kokonaan alas, mutta usein paras vaihtoehto on korvata ehtynyt, vanha pensas uudella taimella.

Tiheäkasvustoisten pensaiden, esimerkiksi pensashanhikin, kohdalla alasleikkaaminen on usein ainoa vaihtoehto. Tuuheasta oksistosta yksittäisten oksien poistaminen on käytännössä hyvin vaikeaa.

Pitkän kukintakautensa ansiosta pensashanhikki on suosittu aitakasvi. Se sopii hyvin myös rinteisiin. Nopeakasvuisen pensashanhikin taimia myy muun muassa Viherpeukalot.

Omenapuille parin oksan trimmaus

Omenapuiden kohdalla kannattaa keväisin suorittaa kevyt harvennusleikkuu, jossa poistetaan pystyyn kasvaneet oksat.

– Omenapuussa vaakaoksat tuottavat satoa, kun taas pystyoksat ovat vegetatiivista kasvua. Kun keväällä leikkaa omenapuusta pari isointa pystyoksaa pois, voi syksyllä odottaa parempaa satoa, Kantola neuvoo.

Harvennusleikkuun ei tarvitse olla massiivinen. Päinvastoin, usein jo muutaman ison pystyoksan poistaminen riittää. Tärkeää on poistaa kuivat, vioittuneet ja hankaavat oksat.

Omenapuussa tavoitellaan niin kutsuttua sateenvarjomallia. Leveälatvainen, matalahko puu on kaunis katsella, minkä lisäksi sadon kerääminen käy vaivattomasti. Myös hoitotoimenpiteet on helppo tehdä matalaan puuhun.

Omenapuun harventamisessa kannattaa pyrkiä ilmavuuteen.

– Harva oksisto kuivahtaa nopeammin sateen jäljiltä kuin tiheä, mikä vähentää puun ja hedelmien altistumista kosteudesta pitäville sieni- ja kasvitaudeille. Myös sato kypsyy paremmin ja värittyy kauniiksi, kun oksia ei ole liikaa, Kantola lisää.

Koivu ja norjanangervo jätetään keväällä rauhaan

Kaikille ei kevätleikkaus sovi. Esimerkiksi vaahtera ja koivu on paras harventaa vasta heinä-elokuussa. Etenkin koivu on haavoittuva, ja se paranee hitaasti.

Pensaista keväällä on syytä jättää rauhaan myös alkukesästä kukkivat norjanangervo, kääpiömanteli, ruusukvitteni ja onnenpensas. Niille paras leikkuuaika on vasta kukinnan jälkeen.

Oksankaulus kertoo leikkauskohdan

Ajankohdan lisäksi puutarhan puiden ja pensaiden leikkaamisessa tärkeää on myös leikkaustekniikka. Oikeaoppisesti oksat leikataan vähän oksankauluksen etupuolelta, sillä silloin leikkuukohta paranee parhaiten.

Yleinen virhe on katkaista oksa liian läheltä puunrunkoa, jolloin kaarna vaurioituu. Tavallista on myös, että suuret oksat leikataan kerralla, jolloin ne helposti tekevät repeämän puun kylkeen pudotessaan alas.

– Isojen oksien poistamisessa olisi parasta katkoa ne osissa sen sijaan, että leikkaa koko oksan kerralla. Jos on epävarma, kannattaa ennemmin jättää oksasta pieni tappi, kuin leikata se aivan tyvestä, hän lisää, Kantola opastaa.

Omenapuiden isojen oksien katkomiseen asiantuntijalla on toimiva niksi.

– Rungon vaurioitumista voidaan estää leikkaamalla oksa kahdessa vaiheessa siten, että ensin tehdään oksan alapuolelle avustava viilto. Varsinainen sahaus tehdään normaalisti yläkautta apuviillon eteen. Tällöin oksa ei pudotessaan pääse tekemään repeämää puun kylkeen, Jukka Kantola sanoo.

Teksti: Riina Mäentausta / Mediafocus

Kuvat: Fiskars, Viherpeukalot, Nelson Garden, Husqvarna

Lue myös:

    Uusimmat