Näin koronavirus vaikuttaa Suomen talouteen – ensin kärsi matkailuala, seuraavaksi tuotantoketju

5:53
Katso asiantuntijoiden arviot koronaviruksen vaikutuksista Suomen talouteen MTV Uutiset Livestä!

Koronavirus horjuttaa maailman ja Suomen taloutta. Esimerkiksi lentoyhtiö Finnair ilmoitti tänään YT-neuvotteluista ja uusista lentojen perumisista. Suomalaisasiantuntijoiden mukaan ensimmäisenä viruksesta kärsii matkailuala. Lisäksi virus voi vaikuttaa yritysten tuotantoketjuihin.

Osuuspankin pääekonomisti Reijo Heiskasen mukaan koronavirusepidemia vaikuttaa talouteen merkittävästi, koska Kiina on merkittävä maa maailman taloudelle.

– Se, mitä Kiinassa tapahtuu, heijastuu muualle maailman talouteen. Suomelle Kiina on merkittävä kauppakumppani, sillä sieltä toimitetaan esimerkiksi paljon komponentteja Suomeen, Heiskanen arvioi.

Heiskasen mukaan lentoliikenteen lisäksi koronavirusepidemia tulee vaikuttamaan vientiin ja yritystoimintaan lähiaikoina.

– Tällä hetkellä olennaista on se, että kuinka pitkäksi tämä epidemia muodostuu. Taloudessa vaikutukset saattavat näkyä myös pitkällä viiveellä, Heiskanen kertoo.

Kiinassa kärsii palvelut, Suomessa tuotanto

Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharjun mukaan Kiinassa vaikutukset talouteen ovat erilaiset kuin Suomessa.

– Kiinassa ihmiset ovat karanteenissa, mitä kautta palvelut kärsivät. Suomessa koronavirusepidemia puolestaan vaikuttaa lähinnä tuotantoketjuun, Kangasharju sanoo.

Ainakaan alkuvaiheessa kotitalouksilla ei ole Kangasharjun mukaan syytä huolestua.

– Kiinassa rannikkomaakunnissa 80 prosenttia ihmisistä on jo takaisin töissä. Aivan kuin tuotanto pääsisi siellä uudelleen käyntiin ja pahin olisi ohi, kun taas Euroopassa koronavirus on vasta leviämässä.

Katso koko haastattelu MTV Uutiset Livestä ylläolevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja